19:11 / 23.05.2019.

Autor: M.Š./Hina

"Milijuni i milijuni gubitaka zbog olujnog nevremena na Medvednici"

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nedavno olujno nevrijeme pričinilo je veliku štetu na Medvednici.
Voditelj zagrebačke Uprave šuma Damir Miškulin izvijestio je u četvrtak kako se gubitci na šumama, poglavito bukve, koje je počinilo olujno nevrijeme nazvano "Rea" 13. svibnja u Parku prirode Medvednici procjenjuju na milijune.

Miškulin je novinarima koje je poveo da razgledaju šumu rekao kako još nemaju "kompletnu situaciju izmjere". Znaju da je "Rea" zahvatila duplo veću površinu Medvednice nego "Teodor" iz 2013., ali se nadaju da je stradalo duplo manje drvne mase nego za vrijeme "Teodora" te gotovo svakodnevnih oluja poslije tog nevremena, kada je stradalo oko 60.000 kubika.

- Milijune i milijune gubitaka ovdje imamo na Medvednici. Dakle, priče o nekakvom trljanju ruku nas šumara što se ovo dogodilo, nažalost, nije to tako. Nas glava boli od ovoga i o tim milijunima ćemo vam moći reći za pola godine ili godinu dana, kolike su štete, rekao je Miškulin.

Najavio je da će izmjera trajati još 15-ak, 20-ak do mjesec dana, kada će imati jasnu sliku o tome kolika je površina i koliko je stabala stradalo, i tada će možda moći reći nešto više.

Istaknuo je kako će uklanjanje drvne mase trajati do početka zime, a nakon toga, u veljači ili ožujku iduće godine, slijedi sadnja sadnica na oštećenim površinama. Procijenio je da će cjelokupna sanacija trajati gotovo godinu dana.

Najavio je da će svakih mjesec dana na konferencijama za novinare obavještavati što su učinili i što planiraju.

Na pitanje kako komentira kritike Zelenog odreda da nije riječ o vremenskim neprilikama, nego o sustavnom i planskom uništavanju Medvednice, Miškulin je odgovorio kako ne zna je li te kritike potrebno komentirati.

- Olujno nevrijeme mi ne možemo naručiti, možda su ga oni naručili. Ja stvarno ne bih taj dio komentirao, oluja je oluja, ovo je oluja porušila, a ne mi šumari, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!