10:15 / 04.08.2020.

Autor: I.Z./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Milijunske štete od nevremena u Dugoj Resi i Istri

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL, arhiva

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Boljar je istaknuo da se situacija u Dugoj Resi malo smirila, ali da i dalje pada kiša. Dodao je da je materijalna šteta velika.
Olujno nevrijeme sinoć je zahvatilo Hrvatsku, a vremenske neprilike očekuju se i danas. Dramatično je bilo na karlovačkom području i u Istri.

- Težak dan za vatrogasce diljem zemlje - veliki požari i jako nevrijeme


Jelena Bokun javila u Dnevnik u Podne iz oštećene Male gradske vijećnice Duge Rese. Vatrogasne postrojbe odradile su dosad preko 60 intervencija, a bit će ih još, kaže. Šteta se procjenjuje, a tuča veličine oraha, pa negdje i jabuke oštetila je brojne krovove obiteljskih kuća i automobile, a voda je prodrla u brojne podrume. Uništeni su vrtovi, usjevi. Vjetar je odnio i dio limenog krova sa zgrade Pučkog otvorenog učilišta. Nevrijeme je ostavilo milijunske štete, potvrdio je to za HRT vatrogasni zapovjednik, ustvrdivši da su samo sinoć imali više od 50 intervencija i radili su tijekom cijele noći, javila je za Dnevnik iz Umaga Petra Neuner Geržinić. Dodala da su u Umagu brojni komunalni djelatnici uklanjali otpale grane, drveća i grane koje su uništile automobile i krovove kuća.Gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar istaknuo je u razgovoru za emisiju Dobro jutro, Hrvatska da se situacija u Dugoj Resi malo smirila. "Sve privatne kuće i krovove koji su oštećeni nastojat ćemo pokriti ceradama i osigurati ih od buduće štete", rekao je. Dodao je da su vatrogasci  i Civilna zaštita na terenu te da ljudskih žrtava, na svu sreću, nema. Poručio je da je materijalna šteta velika. Uništeno je puno automobila i krovova. Boljar je rekao da je najveća šteta na zgradi Grada koja je iznutra gotovo cijela uništena. - Još se ne zna kolika je šteta. Riječ je o više desetaka automobila koji su oštećeni u gradu. Iščupana stabla mogu se ukloniti i ne ubrajamo ih u nekakvu štetu, premda je to uzrokovalo velika oštećenja. Popisivat ćemo sljedećih dana i vidjeti koliko će sve stajati, poručio je pročelnik. Istaknuo je da nema ozlijeđenih i da je to najvažnije, izjavio je pročelnik Ureda grada Umaga Slaviša Šmalc u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.Šmalc je rekao da zbog epidemije koronavirusa nisu otvoreni svi kampovi ni svi turistički objekti. Dodao je da kampovi koji su otvoreni imaju manje borove šume te se nada da neće pretrpjeti veću materijalnu štetu, a da će se u kampovima pod šumom danonoćno otklanjati šteta. Nada se kako će turisti imati razumijevanja.

Nevrijeme u Hrvatskoj: pijavice u Umagu, stotine munja u Zadru...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!