08:51 / 17.04.2019.

Autor: HRT

Milin otac još jednom upozorio na probleme u zdravstvu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odvjetnički ured njegova prijatelja volonterski radi sve na tome da što prije pokrenu Fond za liječenje i lijekove za bolesnu djecu.
Marin Rončević, otac djevojčice Mile koju više ne treba posebno predstavljati, dovoljno je reći da je, barem na trenutak, ujedinila Hrvatsku, na Facebooku se obratio porukom - odvjetnički ured njegova prijatelja volonterski radi sve na tome da što prije pokrenu Fond za liječenje i lijekove za bolesnu djecu.

- Kao što sam već rekao, mi nemamo ni vremena ni znanja voditi takav fond, ali ne pada nam napamet niti novac prepustiti politici ili stihiji. Bilo kojoj. Politika se jedino moze uključiti, kao što sam već pisao, uplatom bijednih 5 lipa po litri dizela. Bilo koja. Nebitno je tko je na vlasti, ovdje se ne radi o ideologijama, nego o životima djece. Ali politika, kao ni mi, ne smije upravljati tim novcem. Jer za to postoji struka. Tim liječničkih i drugih eksperata koji su u stanju u najkraćem vremenu procijeniti medicinske dokumentacije i potrebe pojedinaca. Bez rođaka, prijatelja i istomišljenika, napisao je.

Skrenuo je pozornost i na novi slučaj o kojem mediji pišu, o djevojčici Evi Rožajac i njezinoj obitelji koji, kako kaže, igraju "lutriju života".  Eva boluje od tzv. Battenove bolesti i trenutno se liječi u Rimu.

- Institucije koje trenutno postoje, nemaju, ne znaju ili ne daju odgovor na problem, a kojemu je rješenje dostupno i postoji. I sada jedna djevojčica i njena obitelj igraju lutriju života, hoće li se prije odobriti lijek ili završiti eksperimentalna studija. Cijena lijeka nije dostupna gotovo nikome pa čak ni onim privilegiranima koji (možda) misle da su sigurni od sudbine. Dodatni paradoks je da je isti lijek odobren drugoj curici, upozorio je Rončević. Njegov status prenosimo u cijelosti:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!