20:52 / 27.09.2019.

Autor: HRT

Milina: Policajci su svakodnevno izloženi pogibelji i spašavaju ljudske živote

-

-

Foto: - / -

Dan je policije i blagdan svetog Mihovila, njezina zaštitnika.
Dan je policije i blagdan svetog Mihovila, njezina zaštitnika.

O izazovima koji su pred hrvatskim policajcima, o opremljenosti, ali i materijalnom statusu u Temi dana govorio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Na današnjoj svečanosti dodijeljena su priznanja najzaslužnijima.

- Oni koji su nagrađeni, zaista su pokazali iznimnu požrtvovnost i hrabrost u sprečavanju najtežih oblika kriminaliteta i spašavanju života, rekao je Milina.

Naglasio je kako je pritisak s nezakonitim migracijama stalan, ali kako se policija uspješno nosim s tim problemom.

- Ove je godine uhićeno preko 700 krijumčara, ali mi smo spremni i pratimo stanje i hrvatska granična policija prati sva pravila kao da smo već u Schengenu, istaknuo je Milina.

Milina je naglasio kako su evaluacije za pristup Schengenu bile zahtjevne za Hrvatsku s obzirom na to da nam je i granica zahtjevna i dugačka, ali i plava granica je iznimno važna.

- Imamo jedan od najboljih centara za kontrolu Plave granice i napravilo se puno u infrastrukturi, rekao je.

Kada Hrvatska uđe u Schengen, ukinut će se unutarnje kontrole, koje sada imamo i tu će biti slobodan promet i tada ćemo uspostaviti kompenzacijske mjere na unutrašnjim granicama, rekao je Milina.

Istaknuo je kako su nekada policajci bili bez opreme, ali je pokrenuto niz procesa koji sustavno obnavljaju opremu kroz EU fondove.Policajci naglašavaju kako im je najveći problem potplaćenost te dok se to ne shvati bit će manjak policijskih službenika i manje sigurnosti na cesti i na granici.

Milina je naglasio kako su se u zadnje vrijeme povećavali koeficijenti za najslabije plaćene službenike policije, a što će dalje biti ovisit će o pregovorima.

Istaknuo je kako je ponosan na policajce koji su svakodnevno izloženi pogibeljima i spašavaju ljudske živote te održavaju red i mir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!