19:35 / 06.03.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Milina: Postupanje policije bilo je zakonito

-

-

Foto: - / -

Je li riječ o uobičajenoj proceduri ili zastrašivanju novinarke i političkom pritisku, komentirao je u Dnevniku glavni ravnatelj policije Nikola Milina.
Novinarku portala net.hr Đurđicu Klancir u redakciji su jučer legitimirala dvojica policajaca, na zahtjev odvjetnika sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića koji protiv nje priprema tužbu zbog klevete. Ulazak policije u novinarsku redakciju izazvao je burne reakcije.Policija u novinskoj redakciji

Je li riječ o uobičajenoj proceduri ili zastrašivanju novinarke i političkom pritisku, komentirao je u Dnevniku glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

- Policija je obavljala provjeru identiteta, ovlast koju vrlo često provodimo. Ne radi se ni o kakvom nalogu političara ili načelnika policijskih uprava. Policijska postaja Sisak dobila je zahtjev odvjetnika i, prema zakonu, odvjetništvu je dužna dostaviti podatke kada odvjetnik to traži. Kolege su došli na adresu gdje su objasnili osobi o čemu je riječ i zašto trebaju te podatke, riječ je o redovitoj proceduri, objasnio je Milina.

Kolegica Klancir kaže da je za nju upad policije u redakciju bio šokantan, da 17 godina nije mijenjala prebivalište, Milina je objasnio zašto ju je policija morala fizički tražiti.

- U policijskim evidencijama osoba imena Đurđica Klancir ne postoji, postoji osoba s dodatkom imena ili dodatkom prezimena. Policajci u Sisku nisu bili sigurni o kojoj se osobi radi i zatražili su pomoć kolega, rekao je.

Na pitanje je li uobičajeno da policija na takav način nekoga identificira i prije nego što je tužba podnesena, Milina je odgovorio da je posao policije dostaviti podatke. To je, naglasio je, zakonito postupanje. Ako u operativnim evidencijama imaju dvojbenu situaciju, radimo, kaže, terenske provjere.

Ravnatelj policije odlučno je odbacilo navode da je riječ o političkom pritisku ili zastrašivanju novinara, navodeći da je policija, dapače, vrlo pažljiva kada se dogode kažnjiva ponašanja na štetu novinara.

- U posljednje dvije godine imali smo 30 takvih slučajeva, policija je bila vrlo učinkovita i podnijela je odgovarajuće optužne prijedloge ili kaznene prijave, ističe Milina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!