19:40 / 04.09.2020.

Autor: Tema dana/IMS/P.F./HRT

Milina: Što smo mi učinkovitiji, krijumčarenje migranata je skuplje

-

-

Foto: - / -

Na području PU Primorsko-goranske uhićena je osmeročlana skupina koju se sumnjiči za krijumčarenje ljudi. Lanac krijumčarenja migranata protezao se od BiH preko Hrvatske do Slovenije.
- Potvrdili smo naše sumnje da se radi o jednom dobro organiziranom kriminalnom udruženju koje je specijaliziralo krijumčarenja osoba preko državne granice. Ta skupina je bila specijalizirana za prebacivanje osoba preko područja Hrvatske od granice s BiH do granice sa Slovenijom, rekao je u emisiji HRT-a Tema dana glavni ravnatelj policije Nikola Milina o akciji koja je trajala više od dvije godine, a u kojoj je uhićena osmeročlana skupina koju se sumnjiči za krijumčarenje ljudi.

Rekao je kako je policija je predano radila više od dvije godine i uspjela prikupiti dokaze.

- Prijavili smo skupinu uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Radi se o osmero hrvatskih državljana, od kojih je jedan već bio ranije uhićen, ali je dio ovog zločinačkog udruženja, rekao je Milina.

Naime, na području Policijske uprave Primorsko-goranske uhićena je osmeročlana skupina koju se sumnjiči za krijumčarenje ljudi. Procjenjuje se da su u protekle dvije godine pomogli u nezakonitom prijevozu i transferu gotovo 130 stranih državljana, pri čemu su zaradili više od dva milijuna kuna.

Krijumčari su uzimali za krijumčarenje 2000 eura po osobi i 300 eura po komadu prtljage.

- To je bio jako unosan posao. Mi smo posljednjih godina značajno podignuli rezultate u suzbijanju nezakonitih migracija i krijumčarenju osoba. Lani smo imali 983 krijumčara i preko 300 pomagača za nezakoniti prijelazak. Što smo mi učinkovitiji cijena prebacivanja migranata raste, rekao je Milina.

Dodao je kako se radi se o snažnim kriminalnim mrežama koje organiziraju prebacivanje osobe s afroazijskog kontinenta prema zemljama Europske unije.

- Onda se u svima zemljama na ruti od izvorišta do željene destinacije stvaraju zločinačka udruženja. Kod svake ovakve akcije neophodna je međunarodna policijska suradnja. Surađujemo i sa susjednim policijama i s Europolom i sve ove akcije se ne mogu napraviti ako se ne surađuje s kolegama iz drugih zemalja, rekao je Milina.

Usporedio je i ovogodišnje brojke s lanjskim oko hvatanja krijumčara.

- S današnjim danom imamo 430 krijumčara osoba. Broj je smanjen jer je bila situacija oko zatvaranja granica pa je došlo do umirenja migracijskih kretanja. Zanimljivo je da je u travnju bio 65% manji broj nezakonitih migranata nego u travnju prošle godine, rekao je Milina.

Na pitanje koliko je Hrvatska još atraktivna kao ruta migrantima Milina je rekao da smo i dalje na pravcu jugoistočne Europe odnosno kopneni dio tursko-grčke granice.

- Onda se taj pravac disperzira. Jedan dio ide do danas preko Sjeverne Makedonije i Srbije, a drugi dio preko Albanije, BiH i onda preko Hrvatske. No ima i drugih smjerova preko Mađarske kroz Srbiju, ali i čak prema Rumunjskoj, objasnio je Milina.

Rekao je da imamo dovoljno graničnih policajaca za čuvanje granice.

- U listopadu prošle godine ispunili smo tehničke uvjete i dobili smo zeleno svjetlo za pristupanje Schengenu tako da mi redovito zanavljamo policijski sustav. I idući tjedan imamo polaganje prisege na Policijskoj akademiji i nakon toga ćemo policijske službenike primiti u sustav. Imamo i preko 12,8 milijuna eura s kojima tehnički opremamo granicu s BiH s modernim uređajima i nastavljamo s aktivnostima pojačanja kapaciteta, i ljudskih i tehničkih, što se tiče kontrole vanjske granice, rekao je Milina.

Rekao je kako je na današnji dan 34 pozitivnih policijskih službenika na Covid-19 te kako ih je 77 u samoizolaciji.

- Policijski sustav je pripremljen i na ovu situaciju, mi redovito dajemo upute i preporuke kako se ponašati jer je bitno da policijski službenici i izvan službe poštuju sve preporuke jer nisu svi dobili koronavirus na poslu, rekao je.

Što se tiče sutrašnjeg prosvjeda osoba koji se ne slažu s mjerama i preporukama stožera civilne zaštite odnosno prosvjeda nazvanog Festival slobode rekao je kako je policija zaprimila prijavu okupljanja i ona je tu da osigura javni red i mir.

- I u drugim europskim gradovima sutra se održavaju prosvjedi i to je pravo građana da iskazuju svoje nezadovoljstvo, a policija je tu da radi svoj posao, rekao je Milina.

Na kraju se osvrnuo na početak školske godine u ponedjeljak i poslao poruku na dodatan oprez zbog prvašića.

- To je jedan od prioriteta u radu policije, pojačanje sigurnosti u cestovnom prometu i smanjenja stradanja osoba. Imamo smanjenja stradalih ove godine, međutim moramo raditi maksimalno kako bi zaštitili sve sudionike u prometu, posebno našu djecu. I ove godine i dalje nastavljamo s akcijom "Poštujte naše znakove". Pripremili smo i virtualne policajce za one škole u koje neće moći doći policajac. Apeliram na sve sudionike u prometu, roditelje, nastavnike, na sve nas da maksimalno pripremamo i naučimo djecu kako se ponašati u prometu, rekao je Milina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!