Milina: U suradnji s međunarodnim agencijama spriječili smo veliku ugrozu za javnost

23.12.2021.

19:22

Autor: T.D./Dnevnik/HRT

Nikola Milina

Nikola Milina

Foto: Dnevnik / HRT

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u središnjem Dnevniku HTV-a komentirao je veliku policijsku akciju u okviru koje je uhićeno nekoliko osoba s područja Zagreba. Riječ je o osobama koje se sumnjiči da su nositelji organiziranog kriminala i počinitelji teških kaznenih djela protiv života i tijela. U akciji sudjeluje više od 50 policijskih službenika, a provedena je u suradnji zagrebačke kriminalističke policije, PNUSKOK-a i USKOK-a.

Milina napominje da su još sve proceduralne radnje u tijeku, pa ne može govoriti o detaljima. No napominje da je riječ o dobro organiziranoj kriminalnoj skupini, da je cilj policijske akcije rasvijetliti teška kaznena djela na području Zagreba i šire te spriječiti nova kaznena djela.

- Ova akcija bitna je jer se željelo prevenirati neki teži sigurnosni događaj, ugroza života. Ta skupina radi kaznena djela koja baš značajno uznemiravaju javnost. Ima tu obračuna između pripadnika kriminalnog miljea, ali postoji opasnost i od ugroze drugih osoba, rekao je Nikola Milina.

Dodao je da je od 2017. godine hrvatska policija stalno usmjerena k organiziranim kriminalnim skupinama.

- Već smo prijavili i procesuirali ukupno 116 zločinačkih udruženja. Teško je unaprijed išta govoriti, tek slijede ispitivanja, ali sutra će se znati puno više detalja, dodao je.

Međunarodna suradnja

Istaknuo je da, kad je god riječ o organiziranim kriminalnim skupinama, hrvatska policija surađuje i s europskim partnerima i partnerima iz SAD-a, pa je tako bilo i ovoga puta.

- Moram reći da su sve te akcije plod dobre međunarodne suradnje. Hrvatska policija se pozicionirala na ovom području kao jedan od nositelja aktivnosti protiv kriminalnih skupina koje se prvenstveno bave kriminalitetom droga, rekao je.

Realizacija Schengena

Milina je rekao kako se višekratno potvrdilo da je hrvatska policija sposobna te da su na političkoj razini imali potvrdu, a to znači da hrvatska policija već sada radi na implementaciji novih IT sustava.

- Schengen se isto razvija i mijenja i primjenjuju novi informacijski sustavi tako da smo mi prošli metodu evaluacije kao jedna zemlja vrlo restriktivnim i rigoroznim uvjetima. Hrvatska je stasala i tehnički se opremila. Očekujemo da će proces ići kako treba, rekao je. 

"Broj nezakonitih migracija u padu"

Istaknuo je kako je broj nezakonitih migracija u padu.

- Bio je u kontinuiranom rastu od 2017. Ove godine imamo pad od 39 posto nezakonitih migracija. Nažalost, puno osoba smrtno strada na tom putu i to je u velikoj mjeri posljedica krijumčarenja osoba i dobro organiziranih kriminalnih skupina koje te osobe dovode u pogibeljne situacije. Policija je fokusirana upravo protiv krijumčara. Ove smo godine već oko 900 krijumčara uhitili i nositelji smo u tom dijelu kriminaliteta što se tiče ove cijele rute. Više od 4 tisuće krijumčara je procesuirano u proteklom razdoblju i to ćemo i dalje nastaviti, rekao je.

Blagdani i pirotehnika

Ove godine je prvi put bez i onog razreda petardi koje su se mogle koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja. Ja pozivam i ovim putem građane da obrate pozornost, da se spriječe posljedice, da djeca ne rukuju eksplozivnim sredstvima s kojim nemaju iskustva rukovanja. Tako da ovi blagdani proteknu što mirnije, rekao je.

Istaknuo je kako bilježe najveći pad broja imovinskih kaznenih djela u povijesti.

- Ove godine ćemo imati manje od 500 razbojništva na godišnjoj razini i to je prvi put u povijesti imovinskog kriminaliteta ukupno i fokusirani smo protiv ovih organiziranih kriminalnih skupina, gospodarskog kriminaliteta i korupcije, ratnih zločina i tu su zaista dobri rezultati, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!