09:04 / 26.09.2019.

Autor: HRT

Milina: U prometu stradalo 39 osoba manje nego prošle godine

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uoči Dana policije, u emisiji U mreži Prvog, govorilo se o radu policije u ovoj i protekloj godini te o tome što je očekuje radi skorog ulaska Hrvatske u Schengen.
Uoči Dana policije, u emisiji U mreži Prvog, govorilo se o radu policije u ovoj i protekloj godini te o tome što je očekuje radi skorog ulaska Hrvatske u Schengen.

Je li ispunio očekivanja novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, kakvi su rezultati u prevenciji i sprečavanju nasilja u obitelji i hoće li policajci uskoro dobiti veće plaće?

Na ta su pitanja odgovarali glavni ravnatelj policije, Nikola Milina i predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić

Milina je rekao kako je Zakon mijenjan u prvom redu zbog recidivista te kako je cilj bio da se smanji stradavanje u prometu, a ne da se puni državni proračun.

- Sve analize govore u prilog tome, da su učinci Zakona pozitivni no moramo raditi i dalje. Svi sudionici u prometu moraju se ponašati odgovorno i pridržavati se prometnih pravila, rekao je i dodao kako je na jučerašnji dan 39 osoba manje smrtno stradalo nego u istom periodu prošle godine, 401 osoba je manje, teško ozlijeđena i 935 osoba manje, je lakše ozlijeđeno.

Jagić je naglasio kako bi Vlada, kao poslodavac, trebala posvetiti više pažnje policijskim službenicima, prvenstveno zbog potplaćenosti i zbog zakona koji ne ide na ruku policijskim službenicima.

- Napad na policijskog službenika ili službenicu, još uvijek se naplaćuje u valuti koja ne postoji. U njemačkim markama, rekao je Jagić i dodao kako nema prevelikog interesa za rad u policiji, zato što je početna plaća tri tisuće osamsto kuna.

- Mi smo i dalje jedno od najmanje plaćenih zanimanja iako je ono jedno od najopasnijih. Vlada bi se trebala zamisliti nad time, zato što smo mi tu da štitimo, ali ako policajac nije dobro plaćen, dobro opremljen, dobro zakonski zaštićen i ako iza njega na stoji sustav, onda takav policajac ne može zaštititi građane, naglasio je i dodao kako se na sigurnosti ne smije štedjeti.

Rekao je kako je zahtjev policije taj da im startna plaća bude 7 tisuća kuna, da se koeficijent policijskog službenika povisi, zato što je izuzetno nizak.

Milina je naglasio kako je strateški cilj Vlade ulazak u Schengen i kako smo pred ispunjenjem tehničkih uvjeta.

- Zadnje se dvije godine intenzivno radi na opremanju vanjskih granica EU, intenzivno se koriste razni fondovi Unije, istaknuo je Milina.

Jagić je kazao kako samo za Grad Zagreb nedostaje 800 policajaca i da će to biti vrlo teško.

- Policajci trebaju čuvati schengensku granicu i to je u redu, ali mi moramo čuvati i građane u unutrašnjosti zemlje, naglašava i ukazuje kako je veliki problem što nema interesa za rad u policiji, nema srednje policijske škole, a postojeći kadar polako stari, a oni koji još mogu odlaze iz sustava.

Milina je rekao kako se radi na ovim problemima i ovim je putem svim djelatnicima i djelatnicama policije čestitao Dan policije.

- Ovih se dana sjećamo naših kolega, ali i prezentiramo građanima, što sve policija može te želimo poručiti kako je policajac prijatelji i pomagač u svakoj prilici, naglasio je Milina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!