09:30 / 05.03.2020.

Autor: IMS/HRT

Miljavac: Imamo pravo zaštititi granice ali to su ljudi, a ne životinje

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Treba li i pod kojim uvjetima na granice slati vojnike? Mogući val migranata i posljedice koje to nosi komentirao je u Studiju 4 bivši ministar obrane i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac.
Treba li i pod kojim uvjetima na granice slati vojnike? Mogući val migranata i posljedice koje to nosi komentirao je u Studiju 4 bivši ministar obrane i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac.

- Tema vojske na granici se aktualizirala, svi pričaju o tome a stvar nije jednostavna. Prije svega, vojska je obučavana za neke sasvim druge zadaće, ali dobro ona se može prilagoditi. Međutim mi smo vojsku imali i 2015. ali stvari su se sad potpuno promijenile. Tada je vojska logistički pomagala i to nije bio neki veliki problem ali smo mi bili tada neka tranzitna zemlja jer je gospođa Merkel rekla - dođite, rekao je bivši ministar obrane i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac.

- Tada su mislili da će se oni vrlo brzo integrirati u društvo i biti jedan dodatni izvor radne snage, objasnio je.

No, danas je situacija potpuno drugačija.

- Znamo da se ne integriraju, da počinju biti teret i izazov za te zemlje koje su ih primile. I sad su se svi osvijestili i probudili, kao što ste vidjeli i Grčka i Bugarska su na udaru, i zauzeli potpuno drugačiji stav .A radi se o četiri milijuna koji teže ka zapadnim zemljama, objasnio je.

- Ne smijemo zaboraviti na Erdogana koji pokazuje mišiće i ide ka Siriji, tamo se vode operacije i dodatni broj izbjeglica se pojavljuje. On koristi izbjeglice da s njima pritisne Europu u dva smjera, da smanji tenzije prema sebi i da dobije nešto više novaca, smatra Miljavac.

Ako se slučajno probije tisuće i tisuće migranata ti ljudi, ta vojska moraju imati pravne akte da znaju kako mogu postupiti, kad ta masa krene, što će oni, rekao je.

Upravo je to ključno, rekla je voditeljica Andreja Oreč i pitala kako je to zakonski regulirano.

- Zakonski još nije, samo je Sabor prihvatio da se vojska može angažirati u zaštiti granica. Sve ostalo, kako postupati, koje su ovlasti zapovjednika tj. što on može ako dođe do takvih situacija. To treba vidjeti i s Europom da i ona prihvati takav način djelovanja. Može se dogoditi da mi upotrijebimo silu a onda oni kažu - a ne, to je prekomjerno, pa zaštita ljudskih prava, objasnio je.

- Imamo pravo zaštiti svoje granice ali to su ipak ljudi, ne možemo se ponašati kao da trče životinje, rekao je. Zapovjednik mora unaprijed znati koje su mu ovlasti, što može a što ne.

-Za sada smatram da je policija dovoljna, da nema potrebe za vojskom. Vojska može izaći odmah, ali moraju znati što će raditi, pucati ili bježati, zaključio je Miljavac.

 

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!