21:06 / 02.08.2020.

Autor: I.Z./Hina

Miljavac: Milošević u Kninu civilizacijski je iskorak

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, arhiva

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Miljavac opetuje kako ne bi povlačio paralelu između Grubora i Oluje. Smatra da Miloševićev dolazak u Knin neće promijeniti pristup službene Srbije prema Oluji.
Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) Pavao Miljavac  danas je izjavio ukako je dolazak potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića na proslavu Oluje u Knin - civilizacijski iskorak, te izrazio uvjerenje u njegove dobre namjere.

-
To se trebalo dogoditi prije ili kasnije, ali u svakom slučaju to je iskorak. Vjerujem u dobre namjere potporedsjednika Miloševića, rekao je Miljavac, držeći i da je vrijeme da se konačno stavi točka na ono što se dogodilo.

Dodao je kako Miloševićev potez treba shvatiti kao civilizacijski iskorak, ali da ne bi povlačio paralelu između Grubora i proslave Oluje.

- Sigurno da ono što se događalo ne treba zaboraviti, ali život ide dalje. Konačno, i Srbi u Hrvatskoj moraju shvatiti da je to i njihova država, osim toga imaju sad i potpredsjednika, moraju shvatiti da su osuđeni živjeti jedni s drugima. Mislim da spuštanje tenzija ide u korist svima,  kazao je Miljavac.

Suglasio se da su Miloševićev odlazak u Knin te odlazak ministra branitelja Tome Medveda u Grubore, snažan osoban čin.

- Svatko je na svoj način doživio tragediju, njihov odabir i njihova želja da idu na te događaje sigurno pokazuju da se stvari kreću s nule, i da idu, ja vjerujem, u dobrom smjeru, naglasio je predsjednik HGZ.

Miljavac opetuje kako ne bi povlačio paralelu između Grubora i Oluje.

- Ovo je proslava Oluje, dakle jedne pobjedničke operacije. S druge strane, to je (odlazak u Grubore) davanje priznanja i pijeteta prema žrtvama koje su stvarno nepotrebno stradale, mjesec dana nakon Oluje, (...) nažalost u ratu se takve stvari događaju, istaknuo je.

Smatra da Miloševićev dolazak u Knin neće promijeniti pristup službene Srbije prema Oluji.

Na kritike iz BIH, da se odlikovanje Zlatan Mije Jelića, optuženog u BiH za ratne zločine, treba zaustaviti, uzvraća kako se tu neće odlikovati zapovjednik, već cijela postrojba.

- On (Jelić) ima pravomoćnu optužnicu ali nije presuđena, naglasio je Miljavac.

Na pitanje kako to da se tek ove godine odlikuju umirovljeni generali poput bivših ministara obrane Damira Krstičevića i Ante Kotromanovića, Miljavac kaže kako se za svaku okruglu godišnjicu dodjeljuje malo više priznanja.

- Za svaku okruglu godišnjicu se ipak malo više dodijeli, na taj se način daje priznanje i skreće pozornost da je 25. godišnjica. Uglavnom su dijelom dobili zapovjednici gardijskih brigada, ali ima još zapovjednika koji će u idućem periodu biti odlikovani, zaključio je Miljavac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!