08:34 / 10.04.2018.

Autor: S.M./HRT

Miljević: Danas tek ispitivanje pretpostavki za odlučivanje o izručenju

-

-

Foto: - / -

Uoči sudskog ročišta u Londonu u povodu zahtjeva za izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, u HRT-ovu Studiju 4 pravnu proceduru komentirao je odvjetnik Veljko Miljević.
Uoči sudskog ročišta u Londonu u povodu zahtjeva za izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, u HRT-ovu Studiju 4 pravnu proceduru komentirao je odvjetnik Veljko Miljević.

Odluka o izručenju danas se ne može očekivati. Postupak izručenja je strogo formalne prirode, posebno u Engleskoj. Vjerujem da će danas cijelo ročište proteći u ispitivanju formalnih pretpostavki za odlučivanje o izručenju. Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima regulira sve pretpostavke za izručenje, situacije kada se mora, a kada se može odbiti izručenje, kazao je odvjetnik Miljević.

Što se tiče država EU-a, tu se djeluje prema europskom uhidbenom nalogu, a osim toga postoje i hrvatske procesne odredbe. No u Londonu se neće postupati niti po jednome od svega ovoga. Sasvim sigurno postupat će se u skladu s duhom tih aktova (za države članice EU-a i sve države UN-a), ali po zakonu iz Velike Britanije o izručenju iz 2003. godine čija je osnovna karakteristika upravo to da su strogi formalni uvjeti za odlučivanje. Jučer sam čuo podatak da se od 100 zahtjeva usvaja manje od 10%, kazao je.

U listopadu smo imali daleko jednostavniju situaciju. Cijela javnost je naivno tada očekivala valjda da će se on suglasiti s izručenjem, pa onda postoji tzv. kratko hitno izručenje uz pristanak osobe čije se izručenje traži. Sada smo u situaciji da će svaka strana imati mogućnost i pravo iznijeti svoje stavove - hrvatsko pravosuđe, koje će zastupati britansko državno odvjetništvo, iznijet će svoj stav o kakvom se postupku u Hrvatskoj radi, koja su to kaznena djela, radi li se o djelima koja prema britanskom zakonu spadaju na listu djela za koja se provodi izručenje ili ne, istaknuo je Miljević.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!