Miljević o sukobu: Više od 10-ak osoba bit će obuhvaćeno kaznenom odgovornošću

11:58 / 22.05.2022.

Autor: Vijesti/B.A./HRT

Veljko Miljević

Veljko Miljević

Foto: Vijesti / HRT

Odvjetnik Veljko Miljević jutros je u HTV-ovim Vijestima komentirao sinoćnji navijačko-policijski okršaj kod odmorišta Desinec na autocesti Zagreb - Split, kao i preksinoćnje ubojstvo u Našicama.

Miljević je rekao da postoje svi mehanizmi da se jučerašnji sukob na autocesti sankcionira. Istaknuo je velik broj ozlijeđenih, kao i to da je bilo i propucanih, to jest da je korišteno vatreno oružje.


- Čujem da je više od 20 ozlijeđenih. To je sasvim sigurno element potreban za distinkciju između onoga što predstavlja prekršaj kao kažnjivu radnju, prekršaj protiv javnog reda i mira, i to teški prekršaj, i onoga gdje smo već u poziciji i u sferi kaznenih djela, rekao je Miljević.


Dodao je da je za ovakvo djelo najozbiljnijeg narušavanja javnog reda i mira predviđena zatvorska kazna.


- Ovdje će kaznenom odgovornošću biti obuhvaćeno više osoba, sigurno više od 10 osoba, rekao je Miljević.

Komentirao je i zločin u Našicama, gdje je mladić ubio bivšu djevojku koju je uhodio nakon prekida. Mladić se nakon toga pokušao ubiti.


- Ovo što se jučer desilo je jedna stvar u nizu i taj niz teče već odavno, rekao je Miljević.


- Ako se bude dosljedno primjenjivao zakon - mi imamo odgovore na sva ta pitanja, na sve te događaje, dodao je.


Kako je istaknuo urednik i voditelj Petar Vlahov, policija tvrdi da mladi ubojica nije imao dosje i da nije bio prijavljen za prijetnje.


- Ma mogao je on biti čist kao suza, ali po ovome što je učinio - pa vidite što je slijedilo, pokušaj oduzimanja vlastitog života, što može, kad se bude odlučivalo, na koncu, biti jedna od okolnosti kojima će se sud rukovoditi prilikom odluke o vrsti i mjeri kazne - ali ovo, tu vi imate ubojstvo, rekao je Miljević.


Istaknuo je razliku između običnog i teškog ubojstva motiviranog bezobzirnom osvetom.


- I onda nije kazna od 5 do 20 godina, nego dugotrajni zatvor od 21 do 40 godina, rekao je Miljević.


Poručio je i da istražni zatvor, ako se pravilno upotrebljava, može biti snažno preventivno sredstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!