20:39 / 25.10.2018.

Autor: M.M./HRT

Miljević: Od travnja je bilo jasno da sve vodi ovakvoj odluci

-

-

Foto: - / -

Ivica Todorić bit će izručen Hrvatskoj. Gosti Teme dana bili su odvjetnici Veljko Miljević i Branko Šerić.
Ivica Todorić bit će izručen Hrvatskoj. Gosti Teme dana bili su odvjetnici Veljko Miljević i Branko Šerić.

"Europski uhidbeni nalog izdan je kako bi se osiguralo da britanski sud poštuje odluke hrvatskih istražnih vlasti i suda. Tako da se postupak vraća u Hrvatsku", rekla je Cherie Blair, odvjetnica Ivice Todorića.

Odvjetnik Miljević je rekao da Europski uhidbeni nalog ima tu svrhu koju je ona rekla, ali nije europski uhidbeni nalog baš stvoren radi Hrvatske kao što to proizlazi iz njene izjave nego, između ostalog, da se poštuje Europski uhidbeni nalog za sve zemlje članice Europske unije.

Dodao je da to ne znači da svako izručenje koje se traži mora i uspjeti, te da je u ovom predmetu od travnja 2018. bilo savršeno jasno da sve vodi ovakvoj odluci koja je danas donijeta.

Odvjetnik Šerić rekao je da je strategija obrane bila da se prolongira postupak izručenja. "U tome su uspjeli. Kupili su godinu dana i još za 2-3 tjedna ako bude saslušan jedan jedini svjedok, oni su uspjeli. Todorić će biti izručen, prenoćit će dan dva u pritvoru. Nema opcije za duži pritvor jer je osnov za određivanje pritvora ovog njegovog istražnog zatvora upravo ometanje istrage i utjecaj na svjedoke, ako svjedok bude saslušan. Ako ne bude onda će se čekati da taj osnov bude konzumiran saslušanjem tog svjedoka".

Na pitanje što očekuje Miljević je rekao da je prije godinu dana rekao da se ne radi o nekakvim značajnim kaznenim djelima, suprotno svemu onome što se o javnosti govori. "Bit će to naporan proces, a kakav rezultat će biti u ovom momentu nitko ne može prognozirati", zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!