16:53 / 10.06.2021.

Autor: HRT

Miljević će biti pozvan kao svjedok pa ne može biti Mamićev branitelj

Veljko Miljević

Veljko Miljević

Foto: HRT / HTV

Odvjetnik Veljko Miljević, branitelj Zdravka Mamića, kazao je da ga je Uskok predložio za svjedoka u istrazi protiv trojice osječkih sudaca, braće Mamić i osječkog poduzetnika Drage Tadića. Izjavio je to nakon što je došao na ročište na Županijskom sudu u vezi s određivanjem istražnog zatvora za osječke suce. Sudac je Miljeviću kazao da su Mamićima već određeni svjedoci po službenoj dužnosti, pa ih on ne može zastupati, a i da je predložen kao svjedok u ovom slučaju.

- Osoba iz mojeg ureda, koja ima formalne ovlasti, izvijestila me je minutu prije početka ročišta za određivanjem istražnog zatvora da se zamjenica ravnateljice Uskoka protivi tome da bilo ja ili tko iz mojeg odvjetničkog društva branimo interese Zdravka Mamića, kazao je. Dodao je da ga je na ročištu sudac istrage Vinko Mioč izvijestio da su braći Mamić dodijeljeni branitelji po službenoj dužnosti, ustvrdivši kako ne zna koja je krajnja namjera da ga se netom prije početka ročišta izvijesti o prijedlogu da ga se sasluša kao svjedoka.


- Mislim da se od 19. 3. moglo naslutiti da netko ima namjeru mene predložiti kao svjedoka. Ali kao što je Zdravko Mamić neke druge rizike preuzeo kad je 8. listopada bez mog ikakvog mog sudjelovanja i znanja podnio nešto što se nazvalo kaznenom prijavom, moglo je doći do ove situacije i došlo je. Ali taj rizik nisam preuzeo ja, nego on, kaže Miljević i dodaje da je njegov klijent na ovaj način doveden u neravnopravan položaj.

Miljević je istaknuo da prema Zakonu o Uskoku i Poslovniku o radu DORH-a svakom predmetu od interesa za javnost tužiteljstvo mora dati informacije o predmetu da bi zadovoljili interes javnosti.

- Nije sve u zakonima loše, a upotrijebiti se može i loše zakone. Ove o zadovoljenju interesa javnosti su kristalno jasne', zaključio je Miljević.

Uskok je danas pokrenuo istragu protiv trojice osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića, Ante Kvesića, braće Zorana i Zdravka Mamića te poduzetnika Drage Tadića zbog primanja i davanja gotovo pola milijuna eura mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem. Istraga je pokrenuta nakon što je Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, tužiteljstvu dostavio dokaze protiv sudaca koje je potom otvoreno prozivao za korupciju u javnim istupima i na društvenim mrežama.

Sudac Mioč će do 19 sati odlučiti hoće li neki ili svi okrivljenici ići u istražni zatvor. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!