16:35 / 15.04.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Milošević nije zadovoljan djelovanjem sustava na potresom pogođenom području

default error photo

Potpredsjednik Vlade za ljudska prava Boris Milošević danas je izjavio da sustav Civilne zaštite, koji je prvih dana nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji vjerojatno mogao biti bolje koordiniran, sada funkcionira, ali time nije zadovoljan jer još ima problema.


- Sad funkcionira, ali ako ćete me pitati jesam li zadovoljan, nisam zadovoljan, odnosno nisam miran jer sam svakog dana tamo, rješavam probleme i htjeli bi da to sve bude brže i bolje, rekao je Milošević novinarima o funkcioniranju Civilne zaštite na potresom pogođenom području.

Pravni okvir nije dobar za brzo djelovanje

Milošević je govoreći o problemima uzrokovanim potresom, dodao kako je Civilna zaštita u prvim danima potresa formirala stožer u Petrinji, a razmjeri potresa, uz objektivne poteškoće, u prvi tren nisu se ni mogli sagledati.

- Teško je procijeniti je li koordinacija sustava Civilne zaštite u početku mogla biti bolja. Vjerojatno je, no mislim da smo brzo uspjeli s razine Nacionalnog stožera za uklanjanje posljedica potresa pohvatati konce i iskoordinirati sve potrebne akcije, ocijenio je.

Serija razornih potresa koji su pogodili široko područje, koje je prije toga bilo devastirano i osiromašeno, dodatno je otežala djelovanje, a ništa nas nije moglo pripremiti na razmjere takve katastrofe.

Milošević kaže da pretjerana birokratizacija i dalje predstavlja izazov Nacionalnom stožeru kada je u pitanju brzo djelovanje, primjerice u slučaju uklanjanja opasnih građevina.

- Naš pravni okvir ne odgovara situaciji kada je potrebno brzo djelovanje, ustvrdio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!