16:35 / 15.04.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Milošević nije zadovoljan djelovanjem sustava na potresom pogođenom području

Boris Milošević

Boris Milošević

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Potpredsjednik Vlade za ljudska prava Boris Milošević danas je izjavio da sustav Civilne zaštite, koji je prvih dana nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji vjerojatno mogao biti bolje koordiniran, sada funkcionira, ali time nije zadovoljan jer još ima problema.


- Sad funkcionira, ali ako ćete me pitati jesam li zadovoljan, nisam zadovoljan, odnosno nisam miran jer sam svakog dana tamo, rješavam probleme i htjeli bi da to sve bude brže i bolje, rekao je Milošević novinarima o funkcioniranju Civilne zaštite na potresom pogođenom području.

Pravni okvir nije dobar za brzo djelovanje

Milošević je govoreći o problemima uzrokovanim potresom, dodao kako je Civilna zaštita u prvim danima potresa formirala stožer u Petrinji, a razmjeri potresa, uz objektivne poteškoće, u prvi tren nisu se ni mogli sagledati.

- Teško je procijeniti je li koordinacija sustava Civilne zaštite u početku mogla biti bolja. Vjerojatno je, no mislim da smo brzo uspjeli s razine Nacionalnog stožera za uklanjanje posljedica potresa pohvatati konce i iskoordinirati sve potrebne akcije, ocijenio je.

Serija razornih potresa koji su pogodili široko područje, koje je prije toga bilo devastirano i osiromašeno, dodatno je otežala djelovanje, a ništa nas nije moglo pripremiti na razmjere takve katastrofe.

Milošević kaže da pretjerana birokratizacija i dalje predstavlja izazov Nacionalnom stožeru kada je u pitanju brzo djelovanje, primjerice u slučaju uklanjanja opasnih građevina.

- Naš pravni okvir ne odgovara situaciji kada je potrebno brzo djelovanje, ustvrdio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!