12:45 / 31.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Milošević: Osigurati smještaj građanima i krenuti u brzu obnovu

-

-

Foto: - / -

Na novinarsku opasku da se sve svodi na entuzijazam građana i da bi država trebala imati sistematičnije rješenje, Milošević je ustvrdio da je država reagirala odmah, pa tako i građani.
Potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević  rekao je kako je prvi zadatak osigurati kontejnere, šatore i privremeni smještaj, a onda mora krenuti brza obnova pri čemu treba voditi računa da građani pogođeni potresom budu rasterećeni od davanja.

- O svemu ćemo voditi računa. Svi se žele maksimalno angažirati da pomognemo građanima i olakšamo im, pokušat ćemo maksimalno pomoći građanima i rasteretiti ih obaveza te im osigurati dostojanstven dom - kazao je Milošević koji je stigao u Petrinju u obilazak zgrada i kuća pogođenih potresom.

Poručio je da država čini sve što može, dignute su sve službe i cijela administracija. Iz Ministarstva socijalne skrbi poslani su mobilni timovi, a  resornog ministra je zamolio da ih pošalje i u sela koje je jučer obišao.

➡️ Potresi - najnovije informacije
➡️ Službeni račun Državne riznice za pomoć stradalima u potresu 

Čuo se, kaže, i s predsjednik Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem koji ga je izvijestio da je SNV osigurao preko Republike Srpske i predsjednice Željke Cvijanović deset kontejnera koji će danas stići preko graničnog prijelaza Bosanska Dubica, a dolazi i jedan šleper građevinskog materijala.

Milošević je rekao da će se danas naći s parohom Srpske pravoslavne crkve u Petrinji kojem je porušen dom i sve crkve te će obići neke lokacije, sela Bliniju i Donju Bačugu.

- Situacija je teška, puno je problema, sela su raštrkana, no pomoć  je sve organiziranija i dolazi sad i u sva ta sela. Čine se maksimalni napori da se pruži barem ta minimalna prva pomoć pa onda i sve ostalo - istaknuo je.

Na novinarsku opasku da se sve svodi na entuzijazam građana i da bi država trebala imati sistematičnije rješenje, Milošević je ustvrdio da je država reagirala odmah, pa tako i građani.

- Premijer i predsjednik su odmah isti dan bili u Petrinji, održana je sjednica Vlade, određena interventna sredstva. Pratit ćemo situaciju, sve što je država mogla pokrenuti, pokrenula je - naglasio je.

Na upit smeta li ga izjava Pupovca o poginuloj djevojčici iz miješanog braka, Milošević je rekao da niti on niti itko koga poznaje ne dijeli žrtve po nacionalnosti.

- On je, koliko sam vidio, odgovorio na pitanje novinarke Tanjuga ima li poginulih građana srpske nacionalnosti. Da se dogodi potres u Vojvodini sigurno bi zvali novinari predstavnike SNV-a i pitali im li stradalih Hrvata. To je bilo isključivo u tom kontekstu, nije se ni na koji način imalo namjeru dijeliti niti želimo dijeliti žrtve - rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!