17:06 / 06.05.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

Milošević u Veljunu položio vijenac za 525 žrtava ustaškog terora 1941.

Boris Milošević

Boris Milošević

Foto: Edina Zuko / Pixsell

Kod spomenika žrtvama ustaškog terora u Veljunu u petak je u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije i antifašističkih udruga održana komemoracija, a vijenac za 525 Srba likvidiranih na Đurđevdan 1941., položio je saborski zastupnik Boris Milošević (SDSS).

Kako je nakon komemoracije priopćilo Srpsko narodno vijeće (SNV) Milošević je u svom govoru rekao da se masakr nad 525 muškaraca u dobi od 18 do 75 godina dogodio 26 dana nakon uspostave NDH i da je pokazao karakter mržnje prema drugima, samo zato što su bili druge vjere i nacije, te da se stalno moramo zalagati za mir, toleranciju, suživot i međusobno uvažavanje.

- Ovaj zločin je počinio ustaški režim koji je u samo mjesec dana postojanja, od 10. travnja do 10. svibnja 1941. godine, otvorio konclogor Danica u Koprivnici, proglasio rasne zakone, počeo sa činjenjem groznih zločina, prvo u Gudovcu kod Bjelovara gdje je 27. travnja poklano 200 Srba, a onda i u Veljunu, kazao je Milošević. Ustvrdio je da je to bio nagovještaj pravog nemilosrdnog karaktera NDH i da je Srbima preostalo samo da se povežu sa svojom braćom, antifašistima Hrvatima, da zajedno krenu u borbu za goli život.

U Veljunu su, stoji u priopćenju, ustaše prvo likvidirali obitelj mlinara Jose Mravunca, za to optužili Srbe i u znak odmazde masakrirali 525 muškaraca od 18 do 75 godina starosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!