16:06 / 09.09.2018.

Autor: HRT

Mimohod u sklopu Dječjih Vinkovačkih jeseni

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dječje Vinkovačke jeseni održane su u okviru 53. Vinkovačkih jeseni, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.
U svečanom mimohodu središtem Vinkovaca u nedjelju su, u sklopu Dječjih Vinkovačkih jeseni, prodefilirale 62 dječje folklorne skupine iz 18 hrvatskih županija i grada Zagreba, sa oko tri tisuće djece koja su Vinkovčanima i njihovim gostima pokazala narodne nošnje mjesta iz kojih dolaze, ali i djelić svojih običaja, napjeva, plesova ili kola.

Hvala svim KUD-ovima i folklornim skupinama koje iz godine u godinu uveličavaju Vinkovačke jeseni, a pogotovo najmlađima, djeci, koja će u mimohodu proći gradom, pozdravio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić sudionike Dječjih Vinkovačkih jeseni, manifestacije utemeljeno još daleke 1970. godine, nakon čega je počeo defile dječjih folklornih skupina predvođenih gradskim i nuštarskim mažoretkinjama, vinkovačkim puhačkim orkestrom, skupinom konjanika ali i malih konjskih zaprega.

Svečani mimohod okončan je pod velikim šatorom Vinkovačkih jeseni gdje je na svečanoj pozornici nastavljena Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina, a u programu je sudjelovao i dječji književnik, publicist i novinar  Mladen Kušec, dugogodišnji gost i prijatelj Dječjih Vinkovačkih jeseni i promotor manifestacije.

Prvi dio Međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina održan je u subotu, a na toj dvodnevnoj priredbi predstavilo se 27 dječjih skupina iz svih krajeva Hrvatske.

Dječje Vinkovačke jeseni održane su u okviru 53. Vinkovačkih jeseni, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni traju od 7. do 16. rujna, a na mnogobrojnim priredbama folklornog, kulturnog i gospodarskog karaktera očekuje se oko 10.000 sudionika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!