Izvlačenje mine iz riječke luke, evakuacije i potpuni prekid prometa

28.02.2023.

13:34

Autor: HRT/Hina

Mina na dnu mora

Mina na dnu mora

Foto: arhivska fotografija / Shutterstock

Veća protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata pronađena je na području riječke luke, a očekuje se da će, uz složene mjere opreza, u drugoj polovici ožujka biti izmještena i neutralizirana, objavili su iz riječke Civilne zaštite i policije.

Načelnik stožera Hinko Mance rekao je na konferenciji za novinare kako su ovu protubrodsku minu nedavno otkrile lučke stručne službe, a dosad je bila neotkrivena unatoč brojnim pretraživanjima luke nakon rata, poglavito zato što je većim dijelom ukopana u muljevito morsko dno. Iz sigurnosnih razloga iz Civilne zaštite nisu htjeli iznositi podatke o točnoj lokaciji mine niti njenim karakteristikama.

Rečeno je da će u akciji izmještanja i neutraliziranja mine sudjelovati više stotina osoba iz sustava Civilne zaštite, primorsko-goranske policije, gradskih komunalnih poduzeća, vatrogasaca, Hitne pomoći i drugih službi. Na dan izmještanja mine, jedne od nedjelja u ožujku, osigurat će se relativno široka zona u središtu grada iz koje će se građani u potpunosti evakuirati, a obustavit će se sav cestovni, pomorski, željeznički te zračni promet.

Ne postoji mogućnost aktiviranja mine do dana izmještanja 


Evakuirat će se svi stanovnici tog dijela središta grada, a za one koji nemaju gdje provesti taj dan organizirat će se prihvatni centar na lokaciji koja se još utvrđuje. U toj zoni obustavit će se rad ugostiteljskih objekata te u poslovnim zgradama.

Hinko Mance je naglasio da se građani ne moraju uznemiravati, jer ne postoji mogućnost aktiviranja mine do dana izmještanja, najavivši da će javnost biti pravovremeno obaviještena o tijeku priprema te datumu i načinu uklanjanja mine, pri čemu će točan termin ovisiti i o vremenskim prilikama.

Goran Gašpert iz primorsko-goranske Policijske postaje izjavio je da stručnjaci iz protueksplozijskih odjela utvrđuju najbolji način neutraliziranja mine, a jedan od izglednijih je njeno odnošenje i aktiviranje u moru daleko od obale.

Svi uključeni u ovu akciju uvjereni su da će cijela operacije proći bez incidenta, jer se sve aktivnosti provode po najvišim profesionalnim standardima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!