Istražuje se slučaj preminulog novinara Vladimira Matijanića

06.08.2022.

Zadnja izmjena 16:48

Autor: HRT/D.M.

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministarstvo zdravstva zatražilo je cjelovito izvješće o pružanju medicinske skrbi umrlom novinaru Vladimiru Matijaniću u splitskom KBC-u i drugim zdravstvenim ustanovama. Njegova životna partnerica, također novinarka Andrea Topić, tvrdi da ga hitna pomoć nije htjela hospitalizirati te da mu u bolnici zbog nestašice nije dan lijek za sprečavanje težih posljedica COVID-a.


- Inspekcija Ministarstva zdravstva uvidom u medicinsku dokumentaciju i kontakte sa sudionicima iz zdravstvenih ustanova uključenih u taj slučaj utvrdit će relevantne činjenice kako bi se na temelju njih moglo utvrditi je li postupanje bilo u skladu s propisanim procedurama za pružanje odgovarajuće medicinske pomoći pacijentu ili je bilo propusta. O svim nalazima Ministarstvo zdravstva pravodobno će izvijestiti, najavio je ministar.

- U KBC-u Split već je u tijeku postupanje, zdravstvena inspekcija također će postupati u Hitnoj medicinskoj pomoći da se ustanove svi detalji koji su sad medijski već i izašli, izjavio je ministar Vili Beroš na konferenciji za novinare u Varaždinu gdje je obišao ozlijeđene u nesreći poljskog autobusa na A4. O detaljima nije želio govoriti. Izrazio je sućut obitelji preminulog novinara. 

Dodao je da kao ministar "ne može vjerovati da ako zdravstveno stanje bilo koga u Hrvatskoj zahtijeva određeni lijek - da mu taj lijek ne bi bio prepisan". Ponovio je kako postoji procedura i kako u ovom trenutku o vrsti lijeka i indikacijama za njegovo prepisivanje - nema velikog smisla govoriti. Podsjetio je i kako u Hrvatskoj postoji povjerenstvo od početka krize koje se bavi analizom lijekova za covid.

- U ovom trenutku ima nekoliko lijekova, a sad govoriti o kojem je lijeku riječ, bilo bi indicirano bez ikakvih medicinskih podataka, rekao je ministar te poručio "da će sve biti istraženo".

Ravnatelj splitskog KBC-a uputio sućut obitelji V. Matijanića

Ravnatelj splitske bolnice dr. Julije Meštrović, u ime Kliničkog bolničkog centra Split, izrazio je u subotu žaljenje zbog smrti Vladimira Matijanića i duboku sućut obitelji te podsjetio kako su pokrenuli postupak unutarnjeg nadzora te će uskoro predstaviti izvješće.

- Za dio okolnosti koje se vezuju za rad naše bolnice već ranije smo pokrenuli postupak unutarnjeg nadzora i obavili razgovore s osobljem. U stalnom smo kontaktu s ministrom zdravstva te ćemo zajedno uskoro predstaviti izvješća koja će utvrditi jesu li poduzimane radnje od strane svih ustanova bile u skladu s propisanim procedurama za pružanje odgovarajuće medicinske pomoći pacijentu, izvijestio je Meštrović u priopćenju.

Dodao je da će o svim nalazima biti pravodobno izviješteno.

Prozivke Matijanićeve partnerice o neadekvatnoj pomoći 

Novinarka Andrea Topić i životna partnerica preminulog Vladimira Matijanića tvrdi da hitna pomoć nije htjela hospitalizirati Matijanića. Tvrdi također da nije reagirala ni hitna infektološka ambulanta ni dežurni liječnik te da je dva dana prije Matijaniću u bolnici rečeno kako je u Hrvatskoj nestašica lijeka za sprječavanje težih posljedica COVID-a koji se daju pacijentima kao što je on.

Navela je kako je Matijanić s nizom komorbiditeta obolio od covida. Imao je, kaže, Sjogrenov sindrom i infesticijsku bolest pluća, te sumnju na još dvije autoimune bolesti. Zbog zdravstvenih problema nije mogao biti cijepljen, a stanje mu je bilo teško. Opisala je koliko su puta zvali bolnicu, koliko puta hitnu pomoć, te kako ga hitna nakon prvog dolaska također nije željela odvesti u bolnicu, a kada mu se stanje još pogoršalo došli su drugi puta, ali je bilo kasno.

Ravnatelj Hitne: Dobili smo dva poziva i oba puta intervenirali  

Ravnatelj splitsko-dalmatinskog Zavoda za Hitnu medicinu Leo Luetić izjavio je kako su dispečeri zaprimili dva poziva i odmah intervenirali u slučaju umrlog novinara Vladimira Matijanića. Dodao je kako treba istražiti je li bilo poziva i s nekih drugih brojeva.

Luetić pak kaže kako je od dežurnih dispečera, ali i iz dokumentacije, doznao da je prvi poziv bio jučer, 5. kolovoza, iza podneva kada im je rečeno da se bolesnik star pedesetak godina osjeća slabo i da ima covid.

- Na teren je otišao Tim 1 u kojemu je bila doktorica, tehničar i vozač. S bolesnikom su pričali, pregledali vitalne parametre, kod kojih nije bilo odstupanja. S obzirom da je pacijent imao COVID, doktorica mu je dala ampulu Solu Medrola i uputnicu za Infektologiju ako dođe do pogoršanja. Dali su i naputke što treba piti i jesti zbog slabosti organizma, kazao je Luetić.

Evidentirano je, kaže, da je drugi poziv Hitnoj uslijedio sat i pol nakon prvog poziva.

- U tom drugom pozivu rečeno je da bolesniku nije bolje i da teže diše, zbog čega su opet otišli na intervenciju, kaže Luetić te dodaje da su tada bolesnika odlučili odvesti u bolnicu na Infektologiju.

Ravnatelj Hitne kaže da mu je doktorica, koja je bila intervenciji, rekla da je prilikom prenošenja bolesnika u transportnoj stolici pacijent arestirao, pokušali su ga reanimirati, no nisu uspjeli.

Vladimir Matijanić, ovogodišnji dobitnik HND-ove nagrade Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo, preminuo je jučer u 51. godini. Pisao je u Slobodnoj Dalmaciji, tjedniku Feral Tribune, te na portalu Index.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!