Ministar Bačić na gradilištima zamjenskih kuća u Gornjoj Stubici

03.05.2023.

12:11

Autor: HRT/V.G./Hina

Bačić na gradilištima zamjenskih kuća

Bačić na gradilištima zamjenskih kuća

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić obišao je u srijedu u Gornjoj Stubici tri lokacije na kojima počinje gradnja zamjenskih obiteljskih kuća stradale u potresu, a komentirao je i rušenje skele u Zagrebu kazavši da je u tijeku istraga te da će vlasnicima oštećenih vozila šteta biti nadoknađena.

Nakon potresa koji je prije tri godine zahvatio i Krapinsko-zagorsku županiju (KZŽ) prijavljeno je 297 obiteljskih kuća koje su pretrpjele veća ili manja oštećenja, a oko 60 obiteljskih kuća je zahvaćeno ozbiljnijom konstrukcijskom obnovom.

U Općini Gornja Stubica, na tri lokacije na području Slanog Potoka počinju se graditi zamjenske obiteljske kuće, a gradilišta su obišli potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i župan Željko Kolar.

- Proteklo je dosta vremena i treba razumjeti nezadovoljstvo naših sugrađana koji su, pogotovo ovdje na ovom području i lokaciji, već polako počeli biti i nervozni, i teško im je shvatiti činjenicu i situaciju da je prošlo toliko puno vremena i da tek danas krećemo s izgradnjom zamjenskih kuća, rekao je ministar.

Dodao je kako je ugovoreno šest, a uskoro će biti biti sve dovršeno i za sedmu lokaciju naglasivši da će do kraja godine sve zamjenske kuće na području KZŽ biti dovršene ili će biti u izgradnji te da će svi objekti koje treba rušiti biti i srušeni.

Bačić je kazao i da je na području Zagorja u tijeku obnova obiteljskih kuća, odnosno privatne imovine te da se provode 152 projekta koja se financiraju iz Fonda solidarnosti.

Ukupna vrijednost svih tih radova je oko 115 milijuna eura i na nama je da ovih narednih 58 dana, koliko je pred nama, doista cjelokupan taj iznos i sve te projekte kako smo zamislili i realiziramo. Mi ćemo nastaviti s aktivnostima na području koje je obuhvaćeno i zagrebačkim i petrinjskim potresom, rekao je.

Proteklo je dosta vremena i treba razumjeti nezadovoljstvo naših sugrađana koji su već polako počeli biti nervozni i teško im je shvatiti činjenicu i situaciju da je prošlo toliko puno vremena i da tek danas krećemo s izgradnjom zamjenskih kuća.

Branko Bačić

Poziv izvođačima radova da se jave na javne ponude za obnovu


Na pitanje novinara je li realno očekivati da će se ljudi do jeseni useliti u kuće, s obzirom na probleme s izvođačima radova, Bačić je odgovorio da se u posljednje vrijeme događa da 'brojne javne nabave jednostavno ne prolaze'.

Ministarstvo realno isporučuje potreban broj i projektne dokumentacije i odluke o obnovi, provodimo javnu nabavu, a primjerice na području grada Zagreba, u Čučerju i Markuševcu, za 21 kuću koje smo već trebali početi raditi, ne dobivamo zadovoljavajuću javnu ponudu, naglasio je.

Fond solidarnosti trenutno nam je okupirao preko 200 izvođača i 10 tisuća radnika što dovoljno govori koliko je gradilišta trenutno aktivno. I ta činjenica da su izvođači angažirani na projektima Fonda solidarnosti kojeg moramo dovršiti u najvećoj mjeri do kraja lipnja, jednostavno propuštaju ovakve nabave koje se odnose na izgradnju zamjenskih kuća, kazao je Bačić te pozvao izvođače radova da se jave.

Najbitnije je da su ljudi, koji su u svojim sada zamjenskim prostorima, konačno dočekali da su se počele graditi njihove kuće i da možemo sa sigurnošću reći da će se u vrlo kratkom, primjerenom roku moći u njih i useliti.

Željko Kolar

U županiji 74 gradilišta


Župan Kolar izjavio je kako su u svi vrlo zadovoljni što su radovi počeli.

- Najbitnije je da su ljudi, koji su u svojim sada zamjenskim prostorima, konačno dočekali da su se počele graditi njihove kuće i da možemo sa sigurnošću reći da će se u vrlo kratkom, primjerenom roku moći u njih i useliti. Držat ćemo se onog roka kojeg smo dogovorili s ministrom Bačićem da ćemo do kraja svibnja srušiti sve 34 kuće na području županije, kazao je Kolar, napomenuvši da ih je dosad srušeno 16.

Istaknuo je i da su u tijeku i drugi radovi vezani uz obnovu nakon potresa, poput vraćanja prometnica u prvobitno stanje.

Fond solidarnosti za zagrebački potres, gdje je Krapinsko-zagorska županija provedbeno tijelo, dodijelilo je 35 milijuna eura, preko Ministarstva gospodarstva za petrinjski potres dodijeljeno nam je još 14 milijuna eura, preko Hrvatskih voda još 6 milijuna eura, tako da je naša županija veliko gradilište, s trenutno 74 otvorena gradilišta, rekao je Kolar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!