12:32 / 20.07.2021.

Autor: HRT

Ministar Banožić izražava duboko žaljenje povodom smrti hrvatskih vojnika

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić izražava duboko žaljenje povodom smrti pripadnika Hrvatske vojske. Zbog nesretnih događaja koji su se dogodili u Hrvatskoj vojsci, uložit ćemo sve svoje napore u daljnji razvoj programa prevencije ovakvih događaja, poručuje Banožić.

"Duboko potresen nesretnim događajima koji su u posljednje vrijeme pogodili Hrvatsku vojsku, izražavam najdublje izraze sućuti obiteljima, prijateljima i kolegama preminulih hrvatskih vojnika", poručio je ministar, dodavši da je gubitak svakog pripadnika Hrvatske vojske veliki gubitak za sustav "jer upravo naši vojnici na sebi svojstven način pridonose izgradnji naših Oružanih snaga".

"U ovim teškim trenucima ističem kako smo na raspolaganju obiteljima nesretno stradalih pripadnika te kako u ovome nisu sami. Zbog nesretnih događaja koji su se u posljednje vrijeme dogodili u Hrvatskoj vojsci, naglašavam kako ćemo uložiti napore u daljnji razvoj programa prevencije izvanrednih događaja iako je u konkretnim slučajevima ustanovljeno kako ni na koji način nisu vezani za stanje u Oružanim snagama. Upravo je prevencija izvanrednih događaja zadaća zapovjednika na svim razinama vođenja i zapovijedanja u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Moram istaknuti kako razumijem i zabrinutost javnosti zbog navedenih događaja i naglašavam kako ćemo i mi u Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci učiniti sve što je u našoj moći da ovakvih nesretnih slučajeva bude što manje Na kraju, još jednom izražavam žaljenje zbog gubitka naših pripadnika. Neka im je laka hrvatska zemlja i hvala im na svemu što su kao pojedinci učinili za Hrvatsku vojsku", poručio je ministar u priopćenju.

U priopćenju se podsjeća i da su postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske raspoređeni vojni psiholozi čija je primarna zadaća pružanje psihološke potpore pripadnicima Hrvatske vojske. "Pripadnici OSRH mogu se u bilo kojem trenutku javiti psiholozima u postrojbama. Psiholozi i zapovjednici su u svakodnevnoj interakciji s pripadnicima postrojbi"m navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, u  malo više od mjesec dana smrtno je stradalo pet hrvatskih vojnika, a posljednji je tragičan slučaj pripadnice Oružanih snaga iz Vukovarsko-srijemske županije. I dok traje kriminalističko istraživanje, Ministarstvo obrane priopćilo je da je pripadnica smrtno stradala izvan službe i da stopa samoubojstava u Oružanim snagama ne odstupa od stope u cjelokupnom stanovništvu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!