18:37 / 23.02.2021.

Autor: T.D./Hina

Dvotjedni kamp kadeta na Udbini

Obuka kadeta u zimskom kampu

Obuka kadeta u zimskom kampu

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Ministar obrane Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Hranj posjetili su u utorak zimski kamp kadeta 17. naraštaja vojno studijskih programa Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo u vojarni "Josip Jović" u Udbini te Središte za razvoj vođa Marko Babić.

Banožić se upoznao s radom SzRV Marko Babić i planom obuke zimskog kampa kadeta, a obišao je i smještajne kapacitete, toranj za obuku "Znoj štedi krv" i novi poligon problemskog tipa u izgradnji. Održana je i prezentacija obučnih aktivnosti kampa, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Na zimskom kampu sudjeluje ukupno 77 kadeta druge godine sveučilišnih studijskih programa Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo, a provodi se od 14. do 26. veljače 2021.

- Čestitam vam svima što ste se odlučili biti hrvatski vojnici, što ste se odlučili služiti domovini i ulažete trud, znanje, marljivost i sve ono što je potrebno kako biste bili dobri vojnici i zapovjednici, rekao je Banožić.

Zahvalio je instruktorima što prenose svoja znanja kako bi kadeti bili još bolji i povećali sposobnosti Hrvatske vojske.

Ministar se prisjetio i svih onih sudionika Domovinskog rata koji su označili Hrvatsku vojsku, poput Marka Babića.

- Neka nam sva imena i Domovinski rat bude podsjetnik na ono što ćemo u budućnosti morati biti - čestiti, pošteni i hrabri ljudi, vojnikinje i vojnici koji će morati skrbiti o sigurnosti Republike Hrvatske i svih njezinih građana, poručio je kadetima ministar obrane.

Rekao je da je vojni poligon "Josip Jović" u Udbini mjesto u koje se sve više ulaže kroz modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske s ciljem podizanja borbene sposobnosti i kvalitetnijeg obavljanja zadaća.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, istaknuo je važnost kampova u procesu integriranog civilno-vojnog školovanja kroz koji se postaje buduća časnica i časnik:

- Zapovjednik zimskog kampa 2 natporučnik Narcis Kaurinović rekao je da je vrlo izazovno voditi mlade kadete koji su tek počeli s vojnim životom kako bi se naučili na timski rad i zapovijedanje.

Tijekom 80 nastavnih sati kampa kadeti u praksi primjenjuju stečena znanja iz programskih područja taktike, vođenja i zapovijedanja i topografije, znanja i vještina potrebne za razinu vođenja pješačkog tima desetine u realnim uvjetima.

Koncipiran je kao sinteza kratkog teoretskog izlaganja i intenzivnog praktičnog rada, a na temelju provedene obuke kadeti će biti i ocijenjeni. Posebna pozornost posvećuje se uporabi osobnog naoružanja i opreme te primjeni znanja i vještina zapovjednika desetine u postupcima vođenja postrojbe u taktičkim situacijama na razini desetine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!