Zagreb i Varšava nastavit će podržavati Kijev

02.02.2023.

11:06

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Ministar Banožić s poljskim kolegom Blaszczakom

Ministar Banožić s poljskim kolegom Blaszczakom

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Ministar obrane Mario Banožić sastao se s poljskim kolegom Mariuszom Blaszczakom, potpredsjednikom vlade i ministrom nacionalne obrane Republike Poljske.

Razgovarali su o bilateralnoj obrambenoj suradnji Hrvatske i Poljske, suradnji na multilateralnoj razini u sklopu NATO-a i Europske unije te regionalnih inicijativa i projekata, kao i o ratu u Ukrajini te sigurnosnoj situaciji u području jugoistočne Europe.

- U području bilateralne obrambene suradnje, a osobito želim istaknuti dobru suradnju specijalnih snaga policije i logistike. Razgovarajući i o sigurnosno-političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi, istaknuo sam kako ćemo nastaviti nastojanja država jugoistočne Europe na njihovu putu prema punoj integraciji NATO-a i EU, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

- Nakon napada Rusije na Ukrajinu pojavila se opasnost od ponovnog stvaranja ruskog imperija - čime je porasla važnost solidarnosti zemalja članica NATO-a i Europske unije, naglasio je Mariusz Blaszczak, ministar obrane Republike Poljske.

- Zajedno s Poljskom i ostalim saveznicima i partnerima, Hrvatska će nastaviti pružati snažnu i sveobuhvatnu potporu Ukrajini, rekao je Banožić.

Oružane snage RH od 2017. sudjeluju u aktivnostima Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj. U siječnju je ondje ispraćen 11. hrvatski kontingent i poslane su bitnice Panzer haubice PzH 2000.

Hrvatske i poljske snage sudjeluju u NATO misiji u Iraku i u operaciji KFOR na Kosovu, a Hrvatska u prvoj polovici ove godine sudjeluje u borbenoj skupini Europske unije pod vodstvom Poljske, naglasio je hrvatski ministar koji krajem veljače odlazi u posjet Poljskoj.

Poljski ministar izrazio je zadovoljstvo produljenjem misije Althea u Bosni i Hercegovini u kojoj sudjeluju poljske snage, ali ne i hrvatske.

- Opasnosti ne dolaze samo s istoka, već i s juga. I mi želimo izraziti solidarnost s našim saveznicima. Tako je to uvijek bilo, tako je i tako će uvijek biti, rekao je Blaszczak.

Prošle godine je Hrvatsku posjetilo 1,3 milijuna turista iz Poljske, a poljski ministar se nada da će se taj broj povećati s obzirom na ulazak Hrvatske u šengenski prostor što je, ističe, Varšava oduvijek podržavala. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!