Ministar Banožić sastao se sa zapovjednikom NATO Defence Collegea

15.12.2022.

13:12

Autor: HRT/R.S.

Ministar Banožić na sastanku sa zapovjednikom NATO Defence Collegea

Ministar Banožić na sastanku sa zapovjednikom NATO Defence Collegea

Foto: J. Kopi / MORH

Ministar obrane Mario Banožić primio je danas u radni posjet zapovjednika NATO Defence Collegea general-pukovnika Oliviera Rittimanna u sklopu njegova trodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj.

Na sastanku se razgovaralo o doprinosu NATO Defence Collegea učinkovitosti i koheziji NATO saveza te razvijanju njegove uloge kao glavnog središta obrazovanja, dostignuća i istraživanja transatlantskih pitanja. Također se razgovaralo o dosadašnjoj i mogućnostima buduće suradnje Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ i NATO Defence Collegea u području obrazovanja.


- Vjerujem da postoji potencijal za poboljšanje akademske suradnje, istaknuo je ministar Banožić.


Republika Hrvatska sudjelovanje u tečajevima i aktivnostima NDC-a započela je u razdoblju prije ulaska u NATO. Ministar Banožić istaknuo je kako je uvjeren u nastavak dobre suradnje u budućnosti. 


- Imajući u vidu transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti, vjerujem da postoji potencijal za poboljšanje akademske suradnje posebice kroz istraživanja, istaknuo je ministar Banožić.


Zapovjednik NATO Defence Collegea general-pukovnik Rittimann rekao je kako je ovaj posjet dokaz da je ulaganje u obrazovanje primarno za članice NATO-a. Na sastanku su također razmijenjena mišljenja o trenutačnoj sigurnosno-političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi i potvrđena je predanost daljnjoj potpori Ukrajini.


U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj, general-pukovnik Rittimann sa suradnicima posjetit će i Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“, gdje će se upoznati sa zadaćama HVU-a, Oružanih snaga RH i obrambenom politikom Republike Hrvatske.


NATO Defence College je visokoškolska obrazovna institucija koja više od 70 godina obrazuje vojne i civilne polaznike. Institucija je uspostavljena 1951. godine u Parizu, a od 1967. premještena je u Rim.


NDC je stvoren s namjerom da doprinosi učinkovitosti i koheziji Saveza primarno kroz obrazovanje polaznika visoke razine iz tematskog područja transatlantskih sigurnosnih izazova. Osim toga, ostale zadaće uključuju i provedbu istraživanja iz područja sigurnosne politike, kao i angažman s relevantnim dionicima koji mogu doprinijeti izvršenju strateških ciljeva Saveza i promicanja njegovih vrijednosti. Isto tako, djelatnosti NDC-a uključuju i aktivnosti koje su usmjerene ka umrežavanju (networking) različitih institucija i pojedinaca koji dolaze iz država članica Saveza, partnerskih država ili raznih institucija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!