Banožić traži smjenu Hranja, odgovorio Milanović

29.10.2021.

14:16

Autor: Hina/HRT

Mario Banožić, Zoran Milanović

Mario Banožić, Zoran Milanović

Foto: HRT / IMS

Ministar obrane Mario Banožić zatražio je u petak smjenu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja "zbog nepoštivanja Zakona o obrani" i zbog toga što mu je zabranjeno obraćanje na priszi 32. naraštaja ročnika u Požegi.

- Ako se ne može oduprijeti tom valu zahtjeva koje ima od Ureda predsjednika ili samog predsjednika, onda ne trebao biti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, rekao je Banožić odgovarajući na pitanja novinara.

Naložio je, kaže, inspekcijski nadzor o zakonitosti tih odluka. Upitan što ga smeta u ponašanju Hranja, odgovorio je da ga smeta nepoštivanje Zakona o obrani i današnji potez da mu se zabrani obraćanje.

- Jeste li ikada imali priliku doživjeti situaciju da se ministru obrane ne da da se obrati na ovakvom skupu?, upitao je ministar.

Što se tiče sukoba s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem oko umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, rekao je kako je predložio da sjednu za stol.

- Ja sam predložio da sjednemo, onako muški, ne da se prijetimo, rekao je Banožić.

Vezano za Milanovićevu zapovijed Hranju, Banožić je rekao kako usmena zapovijed u zakonu ne postoji. Između ostalog, ocijenio je kako ovo više nije dijalog.

- Ovo je prešlo u performans Zorana Milanovića, kao što smo vidjeli danas, rekao je Banožić, a dodao je i kako nikad nije osporavao ovlasti predsjednika kao vrhovnog zapovjednika.

Rekao je kako ovih godinu dana pokušava sjesti za stol i razgovarati.

Upitan može li vrhovni zapovjednik neposredno zapovijedati časnicima i vojnicima, odgovorio je da ne može i da se mora poštivati Zakon o obrani.

- Vidjeli ste da u medijskim nastupima uvijek nastojim reći - ovo je Hrvatska vojska, ako postoji problem, to je slabost za sustav obrane i o njemu ne treba artikulirati javno zbog međunarodnog ugleda, obavještajne zajednice. Mi sad imamo ozbiljan problem, ja želim da se o tome razgovara na budućim sjednicama Vijeća, rekao je Banožić.

Ovo je sigurnosni problem, da načelnik Glavnog stožera mora izvršavati zapovijedi koje nisu temeljene na Zakonu, dodao je.

Burčul se pokazao kao sporedna uloga

Poručio je kako je njegova odluka o Burčulu bila na takvoj podlozi, ona je donesena zakonito. Rekao je kako je donesena u trenutku kada je prethodila odluka bez suglasnosti ministra, a čak tada nije bio prijedlog načelnika Glavnog stožera da Burčul ostane zapovjednik.

- Dva i pol mjeseca, nije pitanje Burčula kao zapovjednika, on se pokazao kao sporedna uloga, pravo je bilo na koji način postaviti zapovjednika, a da se zaobiđe zakonski proces - a to je da načelnik Glavnog stožera predloži, ministar obrane odobri, a predsjednik potpiše. Sve što tražim je da ostanemo u tom ciklusu koji je zakonit, rekao je.

Ako neće kao ministar poštovati zakon, onda ne treba biti tu, ocijenio je.

- I to je ono što sam rekao danas Hranju - ako ne možeš poštivati zakon zbog pritisaka koje dobijaš, nemoj to raditi, nemoj obnašati tu dužnost, poručio je Banožić.

Upitan je li istina da je rekao da predsjednika ne može vidjeti, rekao je da nije.

- Predsjednik je svašta tvrdio, čak i to da ja lažem, da sam lažov, a to smo svaki put demantirali. Pazite koja je to skupina rečenica i koju poruku šaljete mladim ljudima s takvim nastupima, rekao je ministar, dodavši da je i dalje suzdržan nakon ovoga što je doživio.

Predsjedniku je poručio - "muški prihvati, sjedi za stol, razgovaraj, budi hrabar". 

Milanović: Ja sam zapovjedio Hranju da ne dopusti obraćanje Banožiću

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u petak je poručio da je on zapovjedio načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju da ne dopusti ministru obrane Mariju Banožiću obraćanje na svečanoj prisezi ročnika u Požegi.

U izjavi novinarima nakon svečanosti, nakon što je Banožić rekao da je, zbog incidenta u vojarni, zatražio smjenu admirala Hranja, Milanović je poručio kako je on zapovjedio da na svečanosti govori samo vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

- Ne može on ništa tražiti, rekao je Milanović o Banožićevom zahtjevu.

- Ja sam naredio načelniku Glavnog stožera da u ovakvoj prigodi govori samo vrhovni zapovjednik, komentirao je.

Na pitanje zašto, kaže:

- Mislim da je tako bolje. Ministar ima posla. Kad razriješimo neke stvari, onda možemo opet po starom. Danas se upleo u zapovjedni lanac, prijetio, sazivao generale, instalirao svoju civilnu osobu na vojnoj ceremoniji, glasnogovornicu ministarstva obrane, političku osobu, dakle njegovu suradnicu izabranu po političkoj liniji. To nije udar na vojsku, to je politička svinjarija, nije prva, jer ne može udar izvršiti netko tko nema snagu i ovlasti za to, rekao je Milanović.


Naglasivši da je on vrhovni zapovjednik, Milanović je za Banožića je ustvrdio da ima "skrbnika" premijera Andreja Plenkovića.

- Ja sam vrhovni zapovjednik kojeg je birao narod, a ona ima skrbnika. Njegovo ponašanje je protuzakonito, on laže, rekao je Milanović o Banožiću.

Predsjednik i ministar u otvorenom su sukobu nakon što je Banožić umirovio zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula.

- Dok ne vrati Burčula u službu, ovo će biti tako i dalje, poručio je Milanović iz Požege optuživši Banožića da je "zlostavljač vojske, čovjek koji je doslovno zalutao u ovaj sustav".

MORH: Prvi put u povijesti bilo je zabranjeno ministru obrane obratiti se na događaju

MORH je priopćio kako su predsjednik Republike Zoran Milanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj prekršili Zakon o obrani kada su ministru obrane Mariju Banožiću zabranili da se obrati na događaju u Požegi, zbog čega je zatražena Hranjeva ostavka.

- Prvi put u povijesti bilo je zabranjeno ministru obrane obratiti se na događaju u Oružanim snagama te je ministar Banožić zatražio ostavku načelnika Hranja, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH) u petak.

U skladu sa Zakonom o obrani ministar obrane donio je 28. listopada Odluku o održavanju svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Vojarni 123. brigade HV u Požegi 29. listopada s programom svečane prisege, navodi se u priopćenju.

Program svečane prisege u skladu s Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane izradio je Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane, na prijedlog Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

U Programu su bili predviđeni govori načelnika Glavnog stožera, ministra obrane i predsjednika Republike.

Predsjednik je pak 28. listopada donio Naredbu, za koju nema uporišta u Zakonu o obrani, ističe MORH, kojom je odredio Program svečane prisege u kojem je govornik na prisezi jedino predsjednik te je zabranio govor ministra obrane.

Načelnik Glavnog stožera odbio je provesti svojom zapovijedi Odluku ministra obrane od 28. listopada te je 29. listopada donio Zapovijed kojom je proveo Naredbu i Program predsjednika.

Domaćin vojne svečanosti u Vojarni 123. brigade HV u Požegi su Oružane snage, odnosno MORH, i svečanost se odvija u vojnoj lokaciji, podsjeća MORH.

Zakonom o obrani propisano je i to da se vojnim lokacijama smatraju nekretnine u vlasništvu RH koje su dane na upravljanje i raspolaganje MORH-u.

Navedenim postupanjem predsjednik Republike kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i načelnik Glavnog stožera prekršili su Zakon o obrani, poručio je MORH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!