Ministar Banožić u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadi

24.06.2022.

16:55

Autor: Hina/HRT

Mario Banožić, ministar obrane

Mario Banožić, ministar obrane

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Vlada je prepoznala važnost ulaganja u Hrvatsku vojsku na čemu će i dalje raditi, poručio je ministar obrane Mario Banožić u petak boraveći u radnom posjetu Gardijskoj mehaniziranoj brigadi u Kninu. 

U sklopu posjeta vojarni 4. gbr. Pauci u spomen sobi poginulih pripadnika 4. gardijske brigade Pauci odana je počast poginulim pripadnicima nakon čega je Banožić zahvalio svima koji ulažu napore kako bi brigada ispunila zadaće na najbolji mogući način.

Govoreći o pokrenutim projektima za Hrvatsku kopnenu vojsku, Banožić je izdvojio nabavu vozila pješaštva Bradley, puškostrojnica te opremanje oklopnih vozila BOV Patria.

Vlada je početkom ove godine donijela odluku o prihvaćanju ponude za donaciju 89 vozila Bradley i za dovođenje 62 vozila u operativno stanje i isporuku paketa opreme i usluga za 62 vozila, rekao je ministar Banožić te dodao kako će se u prvom razdoblju teška pješačka bojna opremiti Bradleyjima.

- Vojnik je središte obrambenog sustava i od početka mandata Vlade Andreja Plenkovića fokus rada u Hrvatskoj vojsci je na čovjeku i zato konstantno radimo na poboljšanju uvjeta života i rada i materijalnih prava vojnika, poručio je Banožić.

Istaknuo je kako je prošli tjedan u djelatnu vojnu službu primljeno 200 vojnika od kojih je većina raspoređena upravo u Gardijsku mehaniziranu brigadu.

- Vodeći brigu o interesima službe, većina vojnika raspoređena bliže njihovu mjestu stanovanja, rekao je ministar obrane.

Radi daljnjeg unaprjeđenja obrambenog resora u proceduru će se uskoro uputiti Strategija obrane Republike Hrvatske i Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Predviđena je nabava i opremanje borbenih oklopnih vozila Patria.

- Za Hrvatsku kopnenu vojsku provest će se nabava sustava protuzračne obrane kratkog dometa, a nakon toga i srednjeg dometa za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Pokrenut će se opremanje prijenosnim sustavima za protuoklopnu borbu, modernizacija postojećih te nabava novih samohodnih haubica PzH-2000, istaknuo je Banožić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!