Banožić: Milanović je bio upoznat s detaljima nabave Rafalea

09:53 / 14.12.2021.

Autor: MORH/HRT

Ministar obrane Mario Banožić

Ministar obrane Mario Banožić

Foto: HRT / HTV

Ministar obrane Mario Banožić, nakon uručenja vojnih priznanja u povodu 30. obljetnice i Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, osvrnuo se na riječi predsjednika Zorana Milanovića da je "netko maznuo 200 milijuna eura" prilikom nabave francuskih borbenih aviona Rafalea. Objasnio je troškove i rekao da predsjednik Milanović zna sve detalje ugovora.


Uručenje vojnih priznanja povodom Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i 30. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva održalo se u Ministarstvu obrane, nakon čega je ministar dao izjavu.

Obratio se prisutnima te čestitao svima onima koji su sudjelovali u procesu stvaranja HRZ-a. Kazao je kako je Hrvatska 1991. imala samo vjeru da će jednoga dana imati silu iz zraka, silu bez koje niti kopnena vojska, a niti ratna mornarica ne mogu imati svoju punu funkciju.

Rekao je kako su hrvatski piloti među najboljima u svijetu, što su dokazali mnogo puta. Ono gdje se to najviše ističe je potpora civilnim institucijama, prije svega kroz hitan medicinski prijevoz, ali i pomoć kada su veliki požari u pitanju.

Komentirao je izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da je 200 milijuna eura pri nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale “nestalo, maznuto” te na inzistiranju Milanovića da se ugovori objave.

- Imamo postupak nabave na kojem su čestitali svi koji sudjelvoali u natječaju jer niti jedan detalj u 15 mjeseci nije izašao van. Iste zemlje koje su se kod nas kandidirale javit će se u nekim drugim zemljama, zašto otkvirati detalje ugovora. Što se tiče "mažnjavanja" 200 milijuna eura, imate PDV koji se plaća na nove proizvode i usluge i koji koji će doslovno biti zabilježen u Ministarstvu obrane, a razdužen u Ministarstvu financija. Taj novac ne ide iz Hrvatske. Predsjednik je bio upoznat sa svim detaljima od prvog dana kad je krenuo natječaj. Ne može reći da nije znao detalje, rekao je Banožić.

Na svečanosti nije bio predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović koji je u petak sudjelovao na obilježavanju obljetnice HRZ-a na Plesu.

Upitan za odvojeno obilježavanje, Banožić je rekao kako već duže vremena nema komunikaciju s predsjednikom nego se ona događa putem medija.

Banožić kaže da sva pitanja rješava s kabinetom načelnika glavnoga stožera na redovnim kolegijima na kojima vode brigu o izvršenju proračunu i planiranju projekata u 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!