Ministar Beroš: KB Merkur se svrstava u sam svjetski vrh transplantacijske medicine

25.07.2022.

15:06

Autor: HRT

Transplantacijski tim KB-a Merkur prvi je u Hrvatskoj pacijentu transplantirao tri organa

Transplantacijski tim KB-a Merkur prvi je u Hrvatskoj pacijentu transplantirao tri organa

Foto: Ministarstvo zdravstva / HRT

Čestitam timu Kliničke bolnice Merkur (KB Merkur) koji je iznova pokazao izvrsnost hrvatske medicine prvom u Hrvatskoj višestrukom transplantacijom jetre, gušterače i tankog crijeva. Osim što su time pacijentu poboljšani ishodi liječenja i kvaliteta življenja, transplantacijski tim KB Merkur svrstao se u sam svjetski vrh transplantacijske medicine što dodatno jača položaj Hrvatske kao najuspješnije članice Eurotransplanta i jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa, istaknuo je ministar Vili Beroš dodajući kako ovaj značajni uspjeh KB Merkura dodatno potiče na nužne reformske iskorake koji će dodatno osnažiti zdravstveni sustav što KB Merkur, ostale zdravstvene ustanove i u konačnici naši pacijenti zaslužuju.

Koliko je važno ovo postignuće KB Merkura u kontekstu unaprjeđenja zdravstvene usluge u hrvatskom zdravstvenom sustavu i svjetskih trendova istaknuo je transplantacijski kirurg navedene bolnice docent Stipislav Jadrijević:

- Multiviscelarna transplantacija solidnih organa, obavljena prije dva dana u KB Merkur, izvedena je na pacijentu u terminalnom stadiju jetrene bolesti, a zbog višestrukih operacija tankog crijeva, bolovao je i od sindroma kratkog crijeva te je time postao kandidat za transplantaciju jetre, gušterače i tankog crijeva. Navedeni zahvat predstavlja ne samo novost na području transplantacije u Hrvatskoj već je i rijetkost u ostalim zemljama Europsku unije (EU), poglavito u odrasloj populaciji. Takve operacije se obavljaju svega dva do tri puta godišnje u najsofisticiranijim centrima u EU. Drago mi je da ministar Beroš prepoznaje izvrsnost naših djelatnika, ali i postojeće izazove te da je usmjeren prema pozitivnim iskoracima na svim razinama hrvatskog zdravstvenog sustava, rekao je.

- Iako su iza nas i pred nama novi testovi za zdravstveni sustav, svaki uspjeh odražava snagu i potencijale našeg zdravstva te je dodatni pokretač u stvaranju preduvjeta za nužne reformske korake. Uz ostala postignuća, ovim zahvatom KB Merkura iznova pokazujemo da kada ima volje, ima i načina što je temelj za nužne promjene i na ostalim razinama hrvatskog zdravstva. Vlada i Ministarstvo zdravstva jasno su opredijeljeni prema zakonskim izmjenama i dodatnom unaprjeđenju zdravstvenog sustava te smo otvoreni za dijalog sa svima koji žele ojačati položaj djelatnika na kadrovskoj, organizacijskog i financijskoj razini s pacijentom u središtu našeg zdravstvenog sustav, zaključio je ministar Beroš.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!