Ministar Beroš obišao gradilište nove bolnice u Rijeci

08.06.2020.

14:14

Autor: Odri Ribarović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

default error photo
KBC Rijeka danas djeluje na tri lokaliteta na najveći dio edicinskog programa odvija se u zgradi staroj više od stotinu godina.
Na riječkom Sušaku gradi se nova bolnica za majku i dijete. Gradilište bi trebali obići ministar zdravstva Vili Beroš, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar turizma Gari Capelli.

- Obersnel: Nepozivanje gradske uprave na gradilište bolnice uvredljiv postupak

- Pandemija koronavirusa nije usporila radove na izgradnji nove bolnice za majku i dijete na Sušaku koja bi prema planovima trebala biti gotova do kraja iduće godine. U bolnicu će prvo useliti Klinika za dječju kirurgiju lokalitet Kantrida, potom Klinika za pedijatriju, Klinika za ginekologiju i porodništvo, a u konačnici će tu biti i svi bolnički laboratoriji, kazala je HRT-ova novinarka Odri Ribarović.

Naglasila je da KBC Rijeka danas djeluje na tri lokaliteta na najveći dio medicinskog programa odvija se u zgradi staroj više od stotinu godina.

- Država je za ovaj povijesni i zdravstveni objekt koji se proteže na 44.000 četvornim metara i 8 etaža osigurala 875 milijuna kuna, što je jedna od najvećih investicija u novijoj povijesti grada, istaknula je Ribarović.


Ministar zdravstva Vili Beroš obišao je gradilište nove bolnicei tom prigodom ocijenio kako je to najveći kapitalni infrastrukturni događaj u zdravstvenom sektoru u koji se uključila Vlada.

- Nema većeg zadovoljstva kao ministru, nego biti ispred nove infrastrukture koja jamči pružanje kvalitetne i dostupne zdravstvene usluge, istaknuo je ministar.

Naveo je da je u tijeku druga faza, izgradnja bolnice za majku i dijete, termoenergetskog bloka i parkirališta.

- Ako bude sve prema predviđanjima, a izvoditelji su rekli da ih ni ova koronakriza nije spriječila u dinamici poslova, radovi će se završiti do kraja travnja 2022. godine, rekao je Beroš.

- Zahvaljujući aktivnostima Vlade, u bolnički kompleks u Rijeci je je dosad izdvojeno više od milijardu kuna i to 885 milijuna kuna za infrastrukturu i ostalo za medicinsku opremu i tehnički aspekt, naglasio je ministar.

Dodao je da nedavni potres u Zagrebu i posljedična oštećenja bolnica pokazuju da su ovakvi iskoraci u gradnji nužni.

- To je dokaz usmjerenosti prema pacijentu koja mora biti ključan za zdravstveni sustav. Ovakvi projekti pokazuju da smo na pravom putu i da će Vlada i naša opcija, HDZ, znati i ubuduće graditi ovakve bolnice i voditi računa o brizi za zdravlje hrvatskih građana, naglasio je Beroš.

Na pitanje novinara je li ovaj događaj dio predizborne kamapnje, Beroš je rekao da nije jer je posjet davno dogovoren. Također je rekao i kako je želio zahvaliti donedavnom ravnatelju KBC Rijeka Davoru Štimcu na dosadašnjem trudu i novom ravnatelju Alenu Ružiću poručiti da maksimalno nastavi s aktivnostima gradnje.

O tome  jesu li danas trebali biti pozvani riječki gradonačelnik i primorsko-goranski župan, predsjednik Upravnog vijeća KBC Rijeka Željko Plazovnić je odgovorio da su predstavnici grada i županije u Povjerenstvu za gradnju bolnice, a da je ovo sastanak ministra, članova Upravnog vijeća i uprave KBC.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je sudjelovao u obilasku, rekao je da će gradonačelnik i župan biti sigurno na svečanom otvaranju bolnice.

Ministar Vili Beroš je, odgovarajući na pitanje kolika je opasnost u povećanju broja zaraženih koronavirusom u nekima od zemalja u okruženju, rekao da će se i nadalje, kao i dosad, nastojati biti korak ispred virusa.

- Moramo s s velikom pažnjom promatrati zbivanja u okruženju i cijelom svijetu, i biti pripremljeni na nešto što se može desiti, poput drugog vala zaraze, za kojeg vjerujem da ga neće biti, naglasio je.

- Nema mjesta za opuštanje, i moramo brzo moći transformirati zdravstveni sustav ako bude potrebno, rekao je. Proglašavati kraj epidemije, kao što su učinile neke zemlje, bilo bi neodgovorno jer to onemogućava promptnu reakciju, rekao je ministar.

I dalje moramo čuvati fizičku distancu, jer je virus je među nama, istaknuo je Vili Beroš.

Ministrima je na radnom sastanku u KBC Rijeka predstavljeno dosad učinjeno i dinamika radova na novoj bolnici, a potom su s krova središnje zgrade KBC Rijeka na Sušaku razgledali gradilište.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić kazao je da ovim ne grade samo bazu za liječenje građana nego i znanstvenu bazu za nastavak svih onih studija i znanstvenih disciplina koje su danas od ogromnog značenja za razvoj znanosti u cjelini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!