Ministar Božinović u emisiji A sada Vlada

18.09.2019.

09:35

Autor: V.K./HRT

default error photo
Ministar je rekao da kod uhićenja novinara Gordana Duhačeka nema govora o ograničavanju medijskih sloboda ili o zastrašivanju.
Gost emisije A sada Vlada, urednice Eliane Čandrlić, bio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na pitanje o uhićenju novinara portala Index.hr, Gordana Duhačeka, ministar je rekao da je zatražio izvješće o tome i ono bi uskoro trebalo biti gotovo.

- Kao što sam već rekao, ovdje nema govora o ograničavanju medijskih sloboda ili o zastrašivanju. Jučerašnje izjave iz vrha policije govore kako smatraju da je sve bilo u skladu sa zakonom te da privođenje nije bilo povezano s onim što je bilo objavljeno na twitteru, već zbog toga što je bila raspisana potraga u cilju istraživanja s obzirom na to da nije bilo moguće utvrditi njegovu adresu, naglasio je ministar.

Na pitanje glede drastičnog povećanja kazni izmjenom zakona i njihovih prvih učinaka, Božinović je rekao da su trendovi pozitivni i na tragu su očekivanog.

- Ove je godine s današnjim danom 40-ak manje poginulih u prometu, što je 17 posto. To pripisujemo Zakonu, ali i činjenici da smo ga od početka godine najavljivali, tako da kada je stupio na snagu 1. kolovoza, svi su znali koje su odredbe mijenjane i kolike su kazne, rekao je i dodao kako poenta Zakona nije kažnjavanje, nego doprinos promjeni prometne kulture te da ovo nije usmjereno na građane koji normalno voze, već na recidiviste.

Ministar je naglasio kako je brzina najveći problem, ali da se ne smije umanjiti ni problem korištenja mobitela, ni problem korištenja opijata.

Ovom je prilikom zamolio vozače da uzmu u obzir da je počela nova školska godina te da su se djeca vratila na cestu i zamolio je roditelje da u skladu s propisima prevoze djecu, zato što djeca najčešće stradaju kao suvozači kada ih prevozi najbliža rodbina.

Božinović se osvrnuo na velik problem motociklista koji stradaju te nereguliranosti pravila za električne bicikle, motore i romobile.

Na pitanje kakva je sigurnost u Hrvatskoj, ministar je odgovorio kako pokazatelji govore da je sigurnost bolja nego prošle godine.

- Imamo 15 posto manje nasilnih djela prema strancima, 17 posto teških krađa i to je sve posljedica jedne dobre organizacije i prisutnosti policije, rekao je i dodao da je dobra suradnja s međunarodnim partnerima, s dvadeset i jednom policijom iz 19 zemalja svijeta.

- Turistička sezona je pokazala i ove godine da je Hrvatska sigurna destinacija, rekao je ministar Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!