18:11 / 27.08.2019.

Autor: P.F./HRT

Ministar Butković o zahtjevima vozača i motociklista

-

-

Foto: - / -

Hoće li vozači u javnolinijskom autobusnom prijevozu na prvi dan nastave 9. rujna u štrajk? Kako stvari stoje - hoće ako Vlada ne ispuni njihove uvjete.
Hoće li vozači u javnolinijskom autobusnom prijevozu na prvi dan nastave 9. rujna u štrajk? Kako stvari stoje - hoće ako Vlada ne ispuni njihove uvjete. A to su: 10% veće plaće odnosno sklapanje granskog kolektivnog ugovora te dobivanje statusa službene osobe.

Danas su počeli i razgovori u resornom ministarstvu. Na sastanku su bili i gosti večerašnje emisije HRT-a Teme dana: ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak. 

Lisičak je na početku komentirao sastanak u ministarstvu.

-  Relativno smo zadovoljni. Zahvaljujem ministru na razumijevanju za probleme vozača javnolinijskih prijevoza. Jedan dio smo čak donekle i dogovorili, a to je da se vozačima dodijeli status službene osobe. Ministar je vidio koji su problemi i kakvim su psihičkim i fizičkim napadima izloženi vozači. Ima razumijevanja za to i rekao je da će zajedno s nama probati kod ministra Bošnjakovića da se uredi status vozača da budu službene osobe.

Dodao je kako su vozači skromni te da je plaća vozača od 3800 do 4200 kuna, tako da 10% povećanja plaće, koliko trraže, nije puno.

- Sindikati traže granski kolektivni ugovor. Međutim, to je jedan od uvjeta koji poslodavci nisu mogli ispuniti pravdajući se da nije uređeno tržište za javni linijski prijevoz. U ovom dijelu smo pomogli poslodavcima da stupe u kontakt s ministrom i s ostalim dijelovima Vlade da se to proba riješiti. Nedostaci se prelamaju preko zaposlenika javnolinijskih prijevoznika. Zato smo i poduzeli za 10-minutnu obustavu rada da se pokrene rješavanje, rekao je Lisičak.

Ministar Butković rekao je da je upoznat s tom problematikom već duže vrijeme.

- Opravdano je da vozači dobiju status službene osobe jer se događaju huliganski napadi i tom će smislu ići izmjene kaznenog zakona. Kolega Bošnjaković kaže kako ne vidi razlog da se ne udovolji tom zahtjevu.

Što se tiče drugog zahtjeva, a on se tiče potpisa granskog kolektivnog ugovora i povećanja plaća, ministar Butković je rekao kako Vlada nije poslodavac.

- Međutim, mi razgovaramo i s poslodavcima odnosno vlasnicima najvećih tvrtki u Hrvatskoj, ali i s njihovim udruženjima i manjima, budući da smo mi u obvezi sukladno zakonu koji je donesen prošle godine, uvesti javnu uslugu s dvanaestim mjesecom. Već sada izdvajamo 400 milijuna kuna za prijevoz srednjoškolaca, kad se uvede javna usluga to će po zakonu provoditi županije. Županije trebaju urediti svoje potrebe i mrežu linija na svojem području. Sad iz županija kažu "nemamo mi novaca za to" i sad tu postoji država s ovih 400 milijuna kuna. Vidjet će se je li potrebno osigurati još dodatna sredstva sukladno potrebama onoga što županije odrede na svojem području. Današnji sastanak je bio dobar, ne vidim razloga da se ide u bilo kakav štrajk, to je po meni suludo. Mi smo i prošle godine imali situaciju kada je nedostajalo 60 milijuna kuna za prijevoz srednjoškolaca pa smo ih dodali. Poslodavci i sindikati moraju shvatiti da se ne može sve objesiti na Vladu, na ministarstva, na državni proračun, objasnio je Butković.

Također Udruga motociklista Karavana za život - bikeri na cesti najavila je da će za vikend njih oko 4000 blokirati naplatne postaje, granične prijelaze i trajektne luke jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi koje su uputili resornom ministru Butkoviću. 

Između ostalog, motociklisti traže zaštitne ograde na cestama, donošenje novog znaka "Zahtjevna dionica za motocikliste, primjenu boja otpornih na proklizavanje pneumatika, bitumensku ispunu prometnica s posipom od kvarcnog pijeska, prekidanje prakse poskupljenja cestarine 10% u sezoni za motocikliste, smanjenje cestarine za 50% u odnosu na automobile.

- Održali smo nekoliko sastanaka i ono sve što se tiče Ministarstva, pravilnike što je trebalo dopuniti vezano za znakove i zaštitne ograde, što su Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste već stavljale u svoje planove poslovanja,  sve to stoji i mi na tome radimo. Ne možemo sve riješiti preko noći. Što se tiče spuštanja cestarine, zna se da smo dužni 5,5 milijardi kuna, da smo uveli 10% sezonsko povećanje cestarina jer nismo htjeli prodati autoceste, nismo ih htjeli monetizirati. Rješavamo crne točke na državnim cestama, financiramo program koji je ne samo za motocikliste nego i za sve sudionike prometa dobrodošao. Sve radimo na tome da povećavamo sigurnost na našim cestama.

Blokadu autoceste ili granica, ako do nje dođe, ocijenit će i reći građani. Pozivam udrugu da ih još jednom obavijestim što radimo, rekao je Butković.

Na kraju emisije Butković je komentirao izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

- Što se tiče Pupovca mislim da treba smiriti tenzije. Ne stoji da su ugrožene manjine, ovo su pojedinačni slučajevi koji se događaju i od toga stvarati tenzije nije dobro. Usporedbe Pupovca Hrvatske s NDH su sulude i to treba osuditi. Treba smiriti situaciju, promijeniti retoriku definitivno jer nas ona nikud neće dovesti, rekao je Butković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!