Ministar Butković zadovoljan dinamikom radova na tunelu Učka

18.03.2022.

15:42

Autor: Vladimir Jurić/T.V./HRT Radio Rijeka/HRT

Tunel Učka

Tunel Učka

Foto: Vladimir Jurić / HRT/HRT Radio Rijeka

Već je prokopano više od tisuću metara druge cijevi tunela Učka, 800 metara s istarske i 400 metara s kvarnerske strane. Na izgradnji druge cijevi ukupne dužine 5,6 kilometara radi 500 radnika, a sve bi trebalo biti gotovo do sredine 2024. godine te bi se tada iz Pule prema Zagrebu putovalo dva i pol sata bez zaustavljanja. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je gradilište.

To je najveća infrastrukturna investicija u Istri vrijedna 200 milijuna eura koliko će se uložiti za izgradnju druge cijevi tunela Učka i punog profila autoceste i dvaju vijadukata.

Riječ je o 5,6 kilometara tunela koji bi se trebao probiti sredinom 2023. a sve bi trebalo biti gotovo godinu kasnije, sredinom 2024. godine, kada će konačno Istra i Kvarner biti spojeni autocestom, u punom profilu. Dodajmo da je prva cijev izgrađena je 1981. godine. 

- Paralelno se tunelom radi se na dovršetku punog profila Ipsilona do Matulja kao i dva viadukta u Istri - Limska Draga i Mirna, kazao je novinarima generalni direktor Bina Istre Dario Silić. Turisti koji dolaze 95 posto domaćih turista dolazi vozilima i važno je osigurati sigurnu infrastrukturu, da ih dovedemo na zapadnu i istočnu obalu Istre. Ovo je jedan od najprometnijih pravaca, preko deset tisuća vozila dnevno a i zbog sigurnosti budući da imamo dvoje do troje poginulih na ovoj dionici, poručio je.

- Zaštita okoliša i radnika prioriteti su glavnog izvođača radova, francuskog Bouyguesa. Cijene na tržištu divljaju, i uz nedostatak radne snage, gradilište je na najvišoj razini sigurnosti i profesionalnosti, s hrvatskom građevinskom operativom, uz 400 naših radnika. Velik je to projekt kao i učinak na BDP, na rast gospodarstva, a najvažnije za sigurnost prometa, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dodavši da je jako zadovoljan dinamikom radova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!