18:54 / 03.04.2018.

Autor: M.M./HRT/Hina

Ministar Ćorić za HRT: Sve mjerodavne službe reagirale su na vrijeme

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je da na vodocrpilištu Jelas nije od 2001. promijenjen filter za aktivni ugljen, iako je to trebalo učiniti još 2010. godine.
Ministar energetike i zaštite okoliša, Tomislav Ćorić gostujući u Dnevniku rekao je da su sve mjerodavne službe u slučaju onečišćenja vode u Slavonskom Brodu reagirale na vrijeme. Istaknuo je da će krivca za takvo stanje utvrditi istraga MUP-a i DORH-a, dodavši kako je siguran da će krivac u konačnici biti priveden pravdi.

Dio problema leži i u nedekvatnoj uporabi, menažeriranju vodovoda Slavonski Brod. Filter aktivnog ugljena, koji je brana ugljikovodicima prema sustavu javne odvodnje. Taj sustav koji je izgrađen 2001., financiran iz Hrvatskikh voda sa 100 milijuna kuna, u posljednjih 7-8 godina nije obnavljan. Za vodocrpilište Jelas odgovoran je slavonskobrodski Vodovod, a osnivač i vlasnik Vodovoda je Grad Slavonski Brod, rekao je na pitanje tko je za to odgovoran.

Istaknuo je i da se analize vode se ne kriju, kako to gradonačelnik Duspara tvrdi. Izuzimani su uzorci sa različitih mjesta u Slavonskom Brodu i oni pokazuju opadanje ugljikovodika ispod graničnih vrijednosti. U narednim danima kontinuirano će se provoditi uzorkovanje kako bi se iznijeli novi zaključci. Do tada voda nije za piće, rekao je, dodavši da su analize vode proveli certificirani labaratoriji HZJZ te Andrija Štampar.

Demantirao je da je Croduxu dao posao bez natječaja.

Fokusirani smo čim prije dopremiiti vodu. Dosad je stiglo 16 cisterni, 61 spremnik zapremnine od 1000 litara. Tijekom sutrašnjeg dana stići će još 10 spremnika. Iz robnih zaliha podijeljeno je 600.000 litara flaširane vode na području Slavonskog Broda i okolnih općina, istaknuo je ministar Ćorić. Dodao je da problem mislimo riješiti spajanjem slavonskobrodskog vodovoda na vodocrpilište Sikirevci. U daljnjoj fazi za 2-3 mjeseca namjeravamo povećati kapacitete na Sikirvcima.Ćorić: Rezultati analize vode 'zovu na optimizam', no zabrana se ne ukida

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar zadravstva Milan Kujundžić na konferenciji su izjavili da najnoviji rezultati analize vode izuzete u Slavonskom Brodu zovu na optimizam, ali to nipošto ne znači da se ukida zabrana vode za piće i kuhanje. Ministar Ćorić rekao je da na vodocrpilištu Jelas od 2001. nije promijenjen filter za aktivni ugljen, iako je to trebalo učiniti još 2010. godine.

Od kada je izbio incident voda se analizira svaki dan, a samo jednog dana, u nedjelju, 1. travnja, u jednom uzorku vode na bunaru 15 zabilježena je povećana granična vrijednost ugljikovodika. Dan kasnije, u ponedjeljak, 2. travnja, voda je izuzeta sa svih mjesta, uključujući i bunar 15, pri čemu je analiza pokazala da je voda na svim mjestima unutar dopuštenih graničnih vrijednosti, rečeno je na konferenciji.

Ministar Kujundžić kazao je da su samo u jednom slučaju pronađeni ugljikovodici te da zbog toga neće biti štete za zdravlje, dok štetne tvari poput benzena nisu ni jednom pronađene.

Ministar Ćorić nije želio na upite novinara komentirati optužbe slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Duspare na njegov račun, naglasivši kako način na koji Duspara govori nije na razini njegove komunikacije.

Također, istaknuo je i kako će trebati petnaestak dana da se Slavonski Brod spoji na vodocrpilište u Sikirevcima, čime će u većoj mjeri biti zadovoljene potrebe za vodom dok će kapacitet od 300 metara u sekundi biti osiguran za 3 mjeseca. Također je rekao da iz Ministarstva, vezano za ekološki incident nije bilo nikakvih prikrivanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!