Ministar Erlić s pulskim gradonačelnikom o budućim ITU-projektima

29.08.2023.

14:52

Autor: Hina/HRT

Ministar Erlić u Puli

Ministar Erlić u Puli

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

O proteklom razdoblju ITU mehanizma 2014.-2020. te o onom koji slijedi do 2027. godine razgovarali su u utorak ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić i pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji su nakon sastanka poručili da taj grad očekuju pozitivne priče iz europskih fondova.

Ministar Šime Erlić je rekao kako je Pula u prethodnom razdoblju na raspolaganju imala 18 milijuna eura, a Vlada je sada kod Europske komisije ispregovarala novu povećanu omotnicu sredstava koja za Pulu iznosi 33 milijuna eura. Stoga, smatra on, potrebno je sada odraditi cijeli niz koraka u jednom partnerstvu i suradnji kako bi se ta sredstva mogla početi trošiti.

- Pula je među prvima usvojila Strategiju razvoja urbanog područja što je jedan od glavnih preduvjeta da bi se ta sredstva koristila i da se ovi projekti koji se trenutno realiziraju dovrše do kraja godine, istaknuo je ministar.

Dodao je i kako je Grad Pula do sada imao puno koristi od tih projekata spomenuvši pritom Malo rimsko kazalište, projekt Coworking i pulsku Mornaričku bolnicu koja će se realizirati kao kapitalni projekt za grad.

Novi mehanizam, nova ulaganja


Govoreći o slijedećem razdoblju ministar je naglasio kako se iz novog mehanizma vrijednog 33 milijuna eura očekuju ulaganja u području prometa ali i u druge važne infrastrukture poput kupališta Stoja ili Valelunge koji su, kako je rekao, izrazito bitni građanima Pule kao identitetska gradska cjelina od iznimne važnosti za daljnji razvoj grada.

- U svakom slučaju pozitivne priče nas očekuju iz europskih fondova u gradu Puli, dinamika je dobra, ekipa radi dobar posao te očekujem da će novi europski projekti donijeti novi javni sadržaji koji će biti na korist i zadovoljstvo svih građana, poručio je Erlić.

Vjeruje kako će se do listopada završiti procesi u prvoj fazi te da će se potpisati Sporazum o dodjeli sredstava nakon čega će biti ispunjeni svi formalni preduvjeti da se ta sredstva mogu početi koristiti.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić kazao je kako se završavaju projekti naslijeđeni iz razdoblja do 2020. godine dok je od novih projekata izdvojio gradsko kupalište Stoja, biciklističke staze i potpunu obnovu bivše vojarne Karlo Rojc pop pitanju energetike i Valelungu kao budući pulski inovacijski centar.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!