Ministar Erlić u Istri o opremanju ambulanti iz EU fondova

29.08.2023.

20:08

Autor: V.G./HRT/Hina

Šime Erlić

Šime Erlić

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić održao je u utorak sastanak s predstavnicima Istarske županije o prioritetnim projektima za tu županiju te nadolazećim pozivima za njihovo sufinanciranje iz EU fondova, poput opremanja ambulanti u domovima zdravlja.

Govoreći o zdravstvu, izdvojena je rekonstrukcija te opremanje ambulanti primarne zdravstvene zaštite istarskih domova zdravlja. Taj projekt planira se kandidirati na natječaje iz Programa Konkurentnost i kohezija. Naime, kako bi se pružila ujednačena i dostupna zdravstvena zaštita na cijelom području Istre, potrebna su ulaganja u opremu i manji infrastrukturni radovi u 40 ambulanti primarne zdravstvene zaštite.

Osim toga, dva su županijska projekta planirana za financiranje putem Fonda za pravednu tranziciju, a radi se o rekonstrukciji i opremanju istraživačkog centra METRIS pri Istarskome veleučilištu i uspostavi Centra izvrsnosti u elektrotehnici Srednje škole Mate Blažine Labin. Ovim potonjim projektom planira se rekonstrukcija zgrade radionice, opremanje jedanaest specijaliziranih učionica i tri prostora za opću namjenu.

Za područje kulture, kako je istaknuto, značajna je rekonstrukcija Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Projektom se planiraju rekonstrukcija i opremanje prvog i drugog kata te potkrovlja, odnosno ukupna površina od 3500 kvadrata. Na drugom katu planirani su depoi i postav stalne zbirke, a u potkrovlju multifunkcionalni prostori za različite vrste restauratorskih radionica.

Od EU projekata koji su u tijeku, istaknuta je izgradnja budućeg Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK Pula, koji je u visokoj fazi realizacije, a riječ je o trenutno najvećem županijskom projektu u obrazovanje. Isto tako, tu je i projekt Sea for Heritage Energy transition, kojeg provodi županijska Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat Rovinj-Rovigno, odobren za financiranje u sklopu programa Energija i klimatske promjene Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a sufinanciran iz Norveškog financijskog mehanizma i Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

Ministar Erlić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Istarskom županom te je pohvalio sve napore koji se ulažu kako u dovršetak EU projekata, tako i u pripremu novih za nadolazeću financijsku perspektivu. Naglasio je i kako uz 46 milijuna eura osiguranih iz ITU mehanizma, pred Istrom su i mogućnosti iz Fonda za pravednu tranziciju koji iznosi 73 milijuna eura, kao i iz ostalih dostupnih EU fondova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!