Ministar Fuchs pozvao ravnatelje da paze na sigurnost škola

05.05.2023.

15:54

Autor: Hina/HRT/R.S.

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uputio je pismo ravnateljima škola i učeničkih domova u kojemu ih poziva da ulože dodatan napor i obrate pozornost na škole kao sigurna okružja s nultom tolerancijom na nasilje. 

Ministar je pozvao ravnatelje da u ponedjeljak, 8. svibnja organiziraju okupljanje djece i obavijeste ih da otvoreno razgovaraju o događajima u glavnom gradu Srbije Beogradu te im prenesu nekoliko osnovnih poruka, među kojima i to da su naše škole sigurna mjesta pa se u njima svi trebamo osjećati sigurno i prihvaćeno.

Naglasio je kako niti jedan oblik nasilja u školi nije dopušten te pozvao sve na odgovornost da to uistinu provedu u djelo.

Također je poručio da u svakom razrednom odjelu razrednik, stručni suradnik ili drugi učitelj i nastavnik otvoreno s učenicima razgovara o događaju u Srbiji, naglasivši da je potrebno jasno osuditi taj događaj te osmisliti i izraditi razredni plan postupanja u slučaju da učenici saznaju o bilo kakvom nasilju ili zabrinjavajućim aktivnostima i dogovorima.

Potaknite učenike, poručio je ministar, da se obrate stručnom suradniku škole, razredniku ili izravno vama s punim povjerenjem da ćete zaštiti njihovu privatnost u slučaju svih sumnji i saznanja o potencijalno opasnim događajima u školi ili u školskom okružju.

Edukacija za roditelje i učenike


Ravnatelje također poziva da organiziraju edukacije za učenike i roditelje o nenasilju te prema potrebi u njih uključe stručnjake Zavoda za javno zdravstvo i druge stručnjake, uključujući djelatnike MUP-a.

Ministar je ocijenio da su edukacije osobito potrebne u razrednim odjelima u kojima se primjećuje bilo koje oblike nasilničkog ponašanja (uključujući on-line nasilje i zlostavljanje, kao i isključivanje iz grupe vršnjaka), te u onima u kojima se primjećuje uporaba energetskih pića ili se sumnja na upotrebu alkohola i drugih sredstava ovisnosti.

- Pojačajte sportske, likovne i glazbene sadržaje te druge aktivnosti koje potiču druženje i kvalitetno te kreativno provođenje vremena u opuštenoj, prijateljskoj i uključujućoj atmosferi, te potaknite na sudjelovanje one učenike koji inače u takvim aktivnostima ne sudjeluju, naglasio je Fuchs.

Ravnateljima je poručio da stave naglasak na školu i školsko okružje kao sigurno mjesto te na vidljivim mjestima i ulazima u školu postave natpise s porukama o zabrani svih oblika nasilja.

Isto tako pozvao ih je da, uz ostalo, pojačaju nadzor u svim školskim prostorima te zabrane svaku konzumaciju energetskih pića, dok se podrazumijeva da je zabranjena svaka konzumacija alkohola, cigareta (uključujući e-cigarete) i novih duhanskih proizvoda te drugih sredstva ovisnosti.

Mogućnost anonimnih prijava nasilja


Ministar je ravnatelje pozvao da organiziraju mogućnost učenicima da anonimno prijave sve oblike nasilja i u ovom kontekstu zabrinjavajućih aktivnosti u školi i izvan nje.

Učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ostale djelatnike u školi pozvao je da obrate pojačanu pozornost na učenice i učenike koji su isključeni iz vršnjačke grupe, koji su povučeni te se u vrijeme odmora ne druže s vršnjacima, na one koji su razdražljivi, nervozni, neposlušni i agresivni te na one koji su popustili u školi ili se njihovo ponašanje promijenilo, a izvršavanje školskih zadataka pogoršalo, kao i na učenice i učenike za koje sumnjaju da koriste sredstva ovisnosti.

Naglasio je da s takvim učenicima i njihovim roditeljima djelatnici škole trebaju razgovarati te ih u slučaju potrebe, uputiti školskom liječniku.

Istaknuo je da u slučaju nasilničkog ponašanja te uporabe ilegalnih sredstava ovisnosti odmah moraju o tome obavijestiti policiju i roditelje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!