Horvat: Obnovu više neće zaustavljati nesređena dokumentacija

20.10.2021.

10:43

Autor: HRT

Rasprava o izmjenama Zakona o obnovi

Rasprava o izmjenama Zakona o obnovi

Foto: Neva Zganec/Patrik Macek / PIXSELL

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Darko Horvat, govoreći o izmjenama Zakona o obnovi, kazao je da obnovu treba ubrzati i pojednostaviti. Istaknuo je da se izmjenama Zakona građane oslobađa sufinanciranja u konstrukcijskoj obnovi. Ponovio je da će to financirati RH i jedinice regionalne samouprave i to u omjeru 80 posto prema 20 posto, dok će na području na kojem je proglašena katastrofa financiranje i dalje biti u stopostotnom iznosu države. Vladajući su pozdravili izmjene kao poboljšanje i iskorak koji će ubrzati obnovu, dok je oporba ustrajavala da one ništa neće riješiti.

Ministar Horvat istaknuo je da obnovu više neće zaustavljati nesređena dokumentacija. Složene imovinsko-pravne odnose više neće trebati dokazivati, što je dosad znatno usporavalo proces, dodao je. 

Građani oslobođeni obveze sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove

Izmjenama zakona građani se oslobađaju obveze sufinanciranja troškova konstrukcijske obnove, a konstrukcijski će se obnoviti i nelegalizirani objekti koji se mogu legalizirati. Objekti koji se ne mogu legalizirati, primjerice oni koji se nalaze na magistralnim koridorima ili javno zaštićenim područjima, neće se obnavljati, kao niti oni u kojima na dan potresa nitko nije živio, pojasnio je ministar.

Ukida se također zabrana upravljanja obnovljenom nekretninom, kao i obveza upisa založnog prava na tu nekretninu. Zakon određuje i da će se novčana sredstva za obnovu višestambenih zgrada moći isplatiti i prije početka obnove, a za obiteljske kuće nakon završene obnove ili prema ispostavljenim računima.

Predviđen je brži način uklanjanja uništenih obiteljskih kuća i zgrada tako da će za odluku biti potrebna suglasnost većine suvlasnika ili, ako predstavlja prijetnju za građane, i bez suglasnosti vlasnika. U slučaju rušenja višestambene zgrade, država će vlasniku stana na njegov zahtjev dati stan odgovarajuće veličine, uz obvezu prenošenja zemljišta na kojem se nalazila uklonjena zgrada, a u slučaju rušenja obiteljske kuće zamjensku kuću.

Ubrzavaju se postupci i diže prag javne nabave

Zakonskim izmjenama ubrzavaju se postupci javne nabave i diže prag javne nabave, dodao je Horvat uvjeravajući da će u sustav biti ugrađene antikorupcijske mjere radi sprečavanja zloupotreba u provedbi postupaka obnove. Ministarstvo graditeljstva, Središnji državni ured za obnovu i Fond za obnovu svakih šest mjeseci podnosit će Vladi sveobuhvatna izvješća o izvršenju svih poslova, istaknuo je.

Na područjima pogođenim potresom pregledano je ukupno 49 667 objekata, od kojih je 32 911 označeno zelenom bojom, 10 600 žutom, a 5305 objekata crvenom oznakom. Do 20. rujna građani su podnijeli ukupno 12 346 zahtjeva za 10 281 zgradu, a ministarstvo je dosad donijelo ukupno 967 akata obnove, naveo je ministar.

Štete u Zagrebu i okolici te na Banovini procijenjene su na oko 17 milijardi eura, od čega 11,5 milijardi eura u Zagrebu i okolici, a 5,5 milijardi eura na Banovini. Što se tiče financiranja, Horvat je podsjetio kako je iz Fonda solidarnosti ukupno osigurano 683,7 milijuna eura, a očekuje se dodatnih 320 milijuna eura, 4,4 milijarde kuna osigurano je u Nacionalnom programu oporavka i otpornosti, zajmom Svjetske banke 183,9 milijuna eura, a 1,1 milijarda kuna iz proračuna. 

Vladajući pozdravili izmjene, oporba ustrajava  da one ništa neće riješiti  

- Vjerujem da svima kojima je u interesu obnova neće imati ništa protiv izmjena zakona jer će doprinijeti brzoj, transparentnoj i efikasnoj obnovi, istaknuo je u saborskoj raspravi Nikola Mažar u ime Kluba HDZ-a.

Milorad Pupovac (SDSS) također pozdravlja promjene. Sve ovo predstavlja značajno unapređenje. Obnova ne samo da ne bi smjela trajati 20 godina već ne bi smjela trajati duže od tri proračunske godine jer ćemo u suprotnom pasti na ispitu, kazao je. Dodaje kako bi se sredstava iz Fonda solidarnosti morala brže trošiti jer proračunska sredstava daleko su od dovoljnih za brzo rješavanje obnove, a brzina je od velike važnosti.

Nekretnine koje ne vrijede ništa postat će objekti visoke vrijednosti


Pojednostavljenje procedura podržava i Natalija Martinčević (Klub HSLS i Reformista) no upozorava na otvaranje vrata za korupciju kroz automatsku legalizaciju obnovljenih objekata. Nelegalne nekretnine koje sada ne vrijede ništa postat će objekti visoke vrijednosti, kazala je i predložila da vlasnici sami plaćaju legalizaciju.

Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) kazala je da joj je po prvi put u godinu dana neugodno jer ljudima koji nemaju domove mora objasniti da će izmjene zakona donijeti nešto dobro. A zakon je velika muljaža , ministar je priznao da ne rješava nego zaobilazi probleme i trebali bismo ga odbiti, ustvrdila je Selak Raspudić.

- Statistika da je od 13.703 zahtjeva riješeno tek 511 ubila bi svakoga na ministarskom mjestu, smatra Selak prognozirajući ministru Darku Horvatu da će ga HDZ na kraju žrtvovati kao jedinog krivca za obnovu. Koliko će sve koštati hrvatske građane, je li cilj zakona srušiti sve pravne barikade za nečije građevinske privatne interese, je li cilj odgovornost s Vlade prebaciti na Fond za obnovu, upitala je.

Peđa Grbin (Klub SDP-a) poručio je da će nakon godinu dana tražiti analizu jesu li izmjene donijele pomak. Priznaje da su neke predložene stvari dobre, no ističe da ono što se u praski pokazalo kao najveći problem ostaje nepromijenjeno - trodioba ovlasti. I dalje se nastavljaju svakodnevna prepucavanja ministara Horvata i Vanđelića umjesto da rade na onome što bi trebao biti generacijski projekt, kazao je Grbin.


Izmjene zakona o očuvanju kulturnih dobara i o Državnom inspektoratu

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predstavila je povezane izmjene Zakona o očuvanju kulturnih dobara, po kojima će ministar imati ovlasti utvrditi konzervatorske smjernice za obnovu kulturnih dobara.

Zbog izmjena Zakona o obnovi mijenja se i Zakon o Državnom inspektoratu kojim se dodatno jačaju građevinske inspekcije vezano za rješenja o uklanjaju objekata.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) uoči rasprave zatražila je stavljanje Zakona o obnovi izvan snage jer je od početka neprovediv. Ono što krivo krene ne može dobro završiti, kazala je Mrak Taritaš navodeći da je u godini i pol primjene zakona riješeno samo 9,4 posto zahtjeva. Tko je napisao taj zakon, je li ga netko podmetnuo ministru, upitala je.

Dario Zurovec (Fokus) zakon je ocijenio nakaradnim i promašenim. Sada kada se diže prag javne nabave gledat ćemo jednu od najvećih pljački nakon privatizacije i predstečajnih nagodbi, ocijenio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!