Ministar Horvat o Tušeku: Priča je zatvorena

13:56 / 27.01.2021.

Autor: Hina

Ministar Darko Horvat

Ministar Darko Horvat

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Ministar graditeljstva Darko Horvat komentirao je postupak svojeg stranačkog kolege Žarka Tušeka kojeg je u razgovoru snimio Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik iz Oroslavja, u kojem mu Tušek u zamjenu za podržavanje HDZ-ove platforme na lokalnim izborima nudi pomoć u financiranju kampanje, kao i mogućnost postavljanja na određene položaje nakon izbora.

- Mislim da su stranka i on detaljno obrazložili što je mislio tijekom sastanka. Percepcija je određenu štetu u medijskom prostoru napravila. Ta situacija je s današnjim jutrom za nas zatvorena, poručio je. 


Dodao je da ga posebno muči kako pojedinačne slučajeve tretirati kao pojedinačne i ne polemizirati ih na način je određeni pojedinačni slučaj u stvari praksa. 


- Zagovornik sam toga ako netko pogriješi, a kolega Tušek je pogriješio, da ta pogreška ima svoju adresu i ime, a vezati to uz određenu političku opciju mislim da je nekorektno, ocijenio je Horvat. 

"Zakon o obnovi počet će se primjenjivati početkom sljedećega tjedna"


Horvat je jutros bio u Petrinji gdje je rekao da će zahtjeve za obnovu na prostoru Sisačko-moslavačke županije početi zaprimati unutar mjesec dana te da su za građane izradili upute u kojima se navodi koja prava mogu ostvariti prema vrsti naljepnice.  


- Ovo je proces koji poučeni iskustvom i pripremom pristupu organiziranoj obnovi na prostoru Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, sve to iskustvo koristimo i unutar mjesec dana bit ćemo spremni za početak zaprimanja zahtjeva", rekao je Horvat na konferenciji za novinare. 


Pripremili su konkretne naputke za građane kako bi znači što trebaju učiniti ako su im zgrade označene zelenom, žutom ili crvenom markicom. Građanima će se naputci dostavljati na kućne adrese, a svi statičari koji obilaze objekte također će ih imati uz sebe. Ti materijali mogu se vidjeti i na web stranici Ministarstva graditeljstva. 


Polako pripremaju građane na koji način i na koja mjesta će imati priliku podnositi zahtjeve, dodao je. Bit će jedna jedinstvena adresa za sve - Republike Austrije 20. 


Svi će se zahtjevi na još malo pojednostavljenim obrascima podnositi na Ministarstvo prostornog uređenja koje će odlukama izdavati pravo na određeni stupanj obnove, nakon čega ta odluka ide ili u Fond za obnovu ili u Središnji državni ured ovisno o tome koji će se zahtjev popunjavati - konstrukcijska obnova, cjelovita obnova ili gradnja zamjenske obiteljske kuće. 


Horvat je dodao da će se Zakon o obnovi početi primjenjivati početkom sljedećega tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!