18:57 / 05.04.2018.

Autor: I.M./Hina

Ministar Krstičević s predsjednikom Albanije Metom

Foto: MORH

Foto: MORH

Foto: - / -

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević s izaslanstvom nalazi se u dvodnevnom službenom posjetu Republici Albaniji.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević s izaslanstvom nalazi se u dvodnevnom službenom posjetu Republici Albaniji, gdje se danas susreo s predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom.

Posjet ministra Krstičevića Albaniji nastavak je održavanja tradicionalnih prijateljskih odnosa između dvije države koje dijele zajedničke ciljeve i interese, a Krstičević je ovu prigodu iskoristio kako bi naglasio važnost daljnje suradnje u pružanju potpore državama u regiji pri pristupanju NATO-u te spremnost Republike Hrvatske da svojim iskustvom pomogne Albaniji na njenom europskom putu, napose u području Zajedničke sigurnosno-obrambene politike.

Hrvatska i Albanija njeguju prijateljske odnose, zajedničke interese i odgovornost u stabilnosti okruženja u Jugoistočnoj Europi. Hrvatska je spremna podijeliti svoja iskustva i podupire Albaniju na njenom euroatlantskom put, poručio je Krstičević i naglasio postojanje dobre bilateralne suradnje u okviru Američko-jadranske povelje u misiji Odlučna potpora (Resolute Support) u Afganistanu naglasivši kako je uvjeren da dvije države kao članice NATO-a mogu biti primjer koji će usmjeravati regiju prema euroatlantskim integracijama.

Hrvatska će prvi puta predsjedati Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine, a naši prioriteti bit će borba protiv hibridnih i kibernetičkih prijetnji, strateško komuniciranje te jačanje kapaciteta i otpornosti partnera, dok nam je u geografskom smislu prioritet područje jugoistočne Europe, rekao je ministar Krstičević.

Predsjednik Albanije Ilir Meta izrazio je zadovoljstvo posjetom potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Albaniji, izražavajući punu potporu nastavku bilateralne suradnje između dviju država, naglasivši pritom kako zahvaljuje doprinosu Hrvatske u NATO vođenoj operaciji KFOR na Kosovu.

Hrvatska je tradicionalni prijatelj i partner Albanije i moram reći kako vjerujem da će dvije države dodatno produbiti međusobnu suradnju, kazao je predsjednik Meta.

Prvog dana službenog posjeta Albaniji, ministar Krstičević u pratnji zamjenika albanske ministrice obrane Kocija posjetio je Zapovjedništvo bojne za specijalna djelovanja gdje ga je primio zapovjednik kopnenih snaga RA, brigadni general Nazmi Cahani. Tom prigodom održana je i pokazna vježba pripadnika, a ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo viđenim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!