09:47 / 09.11.2018.

Autor: T.V./I.H./HRT

Ministar Kujundžić: Sustav mora raditi na sprečavanju eventualnih propusta

-

-

Foto: - / -

Ministar zdravstva nije želio komentirati nalaze inspekcijskog nadzora dok ne završi sastanak Povjerenstva. No rekao je kako neovisno o tome što će biti u tom nalazu, svi u sustavu trebaju učiniti više da se eventualni propusti ne događaju.
U tijeku je sastanak Povjerenstva koje je osnovao ministar zdravstva Milan Kujundžić kako bi razmotrilo nalaze inspekcijskog nadzora u zdravstvenim ustanovama nakon javno iznesenih traumatičnih iskustava žena tijekom ginekoloških postupaka. O svojim zaključcima povjerenstvo je izvijestilo javnost.

Ministar zdravstva prije današnje sjednice Vlade nije želio komentirati nalaze inspekcijskog nadzora dok ne završi sastanak Povjerenstva. No rekao je kako "neovisno o tome što će biti u tom nalazu i mišljenju Povjerenstva, mi svi zajedno u sustavu trebamo učiniti više da se eventualni propusti ne događaju, od komunikacije pa nadalje. Zato preko vas medija pozivam sve pacijente i pacijentice u bilo kojoj kući, ako smatraju da se prema njima nekorektno postupalo, to prijave upravi bolnice", rekao je ministar Kujundžić.

Povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka, ginekologa i anesteziologa iz cijele Hrvatske analizirat će i donijeti zaključke o nalazu zdravstvene inspekcije. HRT neslužbeno doznaje da je inspekcija u KBC-u Split utvrdila da u medicinskom postupanju prema saborskoj zastupnici Ivani Ninčević Lesandrić nije bilo nepravilnosti. Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, za HRT je rekla kako se nije smjelo dogoditi da se objavi povijest bolesti Ninčević Lesandrić, jer su time prekršena prava pacijenta. "Za to ne krivimo sustav, već pojedinca koji je dao te podatke", dodala je.

- Ninčević Lesandrić: Odluka da progovorim bila je teška, ali ako pomognem samo jednoj osobi...
- Lesandrić o reakciji iz KBC-a Split: "Neprimjereno i diskutabilno"
- Roda poziva žene: #PrekinimoŠutnju oko loših iskustava sa zdravstvom
- Karelović: Bezbolni porođaji postoje samo u jeftinim američkim filmovima
- "Kakav anestetik, toga u hitnoj nema!"
- Žene pred Saborom čitale bolna svjedočanstva
- KBC Split neće tužiti zastupnicu Ivanu Ninčević Lesandrić
 

Podsjetimo, Ninčević Lesandrić početkom listopada u Saboru je iznijela svoje traumatično iskustvo, rekavši da je na Hitnoj pomoći završila zbog spontanog pobačaja, gdje su joj kiretažu napravili bez anestezije. Tom je prilikom Kujundžića upitala namjerava li to promijeniti i kada, a njezino je svjedočanstvo pokrenulo pravu lavinu.

Udruga Roda je, potaknuta njezinim istupom, pozvala da se jave žene koje su imale slična bolna i ponižavajuća iskustva. 'Prikupljeno je više od tisuću svjedočanstava žena koja govore o sustavnim pogreškama. Ova su svjedočanstva autentična i struka ih ne smije ignorirati već iskoristiti za unapređenje sustava jer je to u interesu svih', kažu u Udruzi.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!