07:15 / 21.01.2019.

Autor: HRT

Ministar Kuščević zadovoljan odlukom Ustavnog suda

Foto:Filip Kos/PIXSELL

Foto:Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar uprave Lovro Kuščević zadovoljan je rješenjem koje je donio Ustavni sud, kojim su odbijeni zahtjevi referendumskih inicijativa.
Ustavni sud odbacio je tužbu građanske inicijative Narod odlučuje u vezi s referendumom o promjeni izbornog sustava te tužbu građanske inicijative Istina o Istanbulskoj.

Ministar uprave Lovro Kuščević zadovoljan je rješenjem koje je donio Ustavni sud.

- Zadovoljni smo rješenjem Ustavnog suda, ono pokazuje da je Vlada napravila dobar i transparentan posao, kazao je Kuščević. Na Hrvatskom saboru je sada odluka postoje li uvjeti za raspisivanje traženih referenduma o poništavanju Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva, dodao je.

Najavio je i da će u utorak biti održana prva sjednica radne skupine za izmjene Zakona o referendumu, kojima bi trebali biti precizirani rokovi za prikupljanje i kontrolu potpisa te rokovi u kojima Hrvatski sabor mora odlučiti hoće li o nekom pitanju biti raspisan referendum.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ponovio je da su zahtjevi građanskih inicijativa odbačeni jer predlagači nisu ponudili argumentaciju koja bi Ustavni sud navela na zaključak da je postupak provjere potpisa za njihove referendumske inicijative bio neustavan i nezakonit. Kazao je da sada Sabor mora odlučiti hoće li prihvatiti izvještaj Vlade.

- Ako ga prihvati, pretpostavljam da će donijeti odluku da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma, s tim da Saboru uvijek ostaje mogućnost, u slučaju sumnje jesu li ispunjene pretpostavke ili kada ocijeni da je to potrebno ili svrsishodno, da se obrati Ustavnom sudu i traži da se utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma i je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, rekao je.

Rješenje u cijelosti pročitajte u privitku.

Građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, nezadovoljne time što je Ustavni sud odbacio njihove tužbe, najavljuju nove pravne korake.

- Ustavni sud zapravo nije ulazio u srž stvari, nije odlučio o našim konkretnim argumentima o brojnim nepravilnostima Vlade i Ministarstva uprave, već se pozvao na "praznine" u zakonu. Sud je na neki način "oprao ruke" i iskoristio, kako sam navodi, zakonske praznine vezano za referendumski postupak, izjavila je na konferenciji za novinare na Markovu trgu ispred Ustavnog suda Katarina Pavlović iz građanske inicijative Istina o Istanbulskoj.

Podsjetimo, Istina o Istanbulskoj predlagala je, među ostalim, da se cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma poništi te da potpise provjeri Državno izborno povjerenstvo, uz njihove promatrače.

Inače, inicijativa Narod odlučuje prikupljala je potpise za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakonodavstva, a inicijativa Istina o Istanubulskoj za otkazivanje Istanbulske konvencije. Iako obje inicijative tvrde da su prikupile više nego dovoljno potpisa, iz Ministarstva uprave ističu da je za svako referendumsko pitanje predano više od 40 tisuća neispravnih potpisa, među kojima je bilo ponovljenih potpisa, nepostojećih OIB-a, umrlih i i nepunoljetnih, kao i potpisa osoba koje nisu hrvatski državljani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!