Ministar Malenica i Glavna državna odvjetnica Šipek razgovarali o radu DORH-a

17.04.2023.

17:40

Autor: HRT/Hina

Zgrada DORH-a

Zgrada DORH-a

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek razgovarali su o otvorenim pitanjima vezanima uz organizaciju rada, infrastrukturnim kapacitetima i ljudskim potencijalima te o sustavu plaća u Državnom odvjetništvu.

Na sastanku se razgovaralo o trenutnim radovima na zgradama Državnog odvjetništva RH, ulaganjima u infrastrukturu županijskih i općinskih državnih odvjetništava, nabavi opreme za sva državna odvjetništva te daljnjoj nadogradnji informatičkog sustava, priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Ministar Malenica i Glavna državna odvjetnica Šipek razgovarali su i o sustavu plaća u Državnom odvjetništvu i predloženim izmjenama i dopunama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje će Ministarstvo pravosuđa i uprave uputiti u daljnju zakonsku proceduru. Predloženim Zakonom predviđen je rast osnovice za izračun plaća za 8 posto te dodatno povećanje koeficijenata pravosudnih dužnosnika na prvom stupnju s 3.54 na 3.99, ističe se u priopćenju.

Dogovoreno je da će se dijalog o cjelovitom sustavu plaća nastaviti u okviru osnovane Radne skupine koja bi do kraja godine trebala predložiti rješenja vezana uz otvorena pitanja plaća i drugih materijalnih prava.

Uz to, najavljene su i izmjene naknada za dežurstva pravosudnih dužnosnika.

Malenica i Šipek razgovarali su i o pitanju plaća službenika i namještenika koje se rješava u okviru novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama, priopćili su iz Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!