08:58 / 16.07.2020.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik 2/S.M./B.A./HRT

Ministar Marić o pomoći veledrogerijama

-

-

Foto: - / -

Ministar financija Zdravko Marić rekao je nakon sjednice Vlade da financijska održivost zdravstvenog sustava u Hrvatskoj nije osigurana.
Sljedeći tjedan sastat će se predstavnici Vlade i veledrogerija koje su zaprijetile da će, zbog duga većeg od 4,2 milijarde kuna, bolnicama obustaviti isporuku lijekova i potrošnog materijala. Problem koji se vuče godinama, a sada je još izraženiji zbog krize uzrokovane pandemijom, svi se slažu - zahtijeva trajno rješenje...Financijska održivost zdravstvenog sustava u Hrvatskoj nije osigurana, rekao je ministar financija Zdravko Marić nakon današnje sjednice Vlade. Izjavio je to odgovarajući na pitanje novinara hoće li Vlada pomoći veledrogerijama ili je izgledan prestanak isporuke lijekova.

Herceg: Prijeti obustava lijekova bolnicama 
Dug bolnica prema veledrogerijama premašio 3,5 milijardi kuna 

Istaknuo je da će se o toj problematici još razgovarati. Napomenuo je da je poznato za dugove u zdravstvu i dugove bolnica prema veledrogerijama.

- Problematika financijske održivosti zdravstva nije nešto što je od jučer. Uz dužno poštovanje prema zdravstvenom sustavu koji se u ovoj epidemiji pokazao kao sjajan, financijska održivost nije u potpunosti osigurana. O tome ćemo razgovarati kolega Beroš i ja, kao i druge kolege uskoro te smatram da nema potrebe da se stvaraju takve vrste najava. Građanima je ionako dosta stresova proteklih mjeseci pa da sad jedni druge opterećujemo s eventualnom obustavom. Razgovarat ćemo o tome, ali vam u ovom trenutku ne mogu ništa više reći. Sami znate kakva je proračunska situacija. Nije nikakva tajna, i po pitanju gospodarske aktivnosti i po pitanju prihodne strane  proračuna. Sve činimo što je u našoj mogućnosti, dodao je Marić odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade. 

Opća bolnica Pula nikako da riješi financijske zaostatke. Trenutačno za lijekove duguje 85 milijuna kuna.

- Još uvijek nismo podmirili obveze prema dobavljačima za robu koja je isporučena u veljači, a obveza plaćanja je bila u travnju 2019., kaže Jadranka Valković, pomoćnica za ekonomska pitanja OB Pula.

COVID-19 uzdrmao je poslovanje svih bolnica, pa tako i čakovečke.

- Bolnice su zaista proteklih mjeseci korone ekstremno smanjenih prihoda i ekstremno smanjenih mogućnosti plaćanja lijekova i potrošnog materijala, rekao je Tomislav Novinščak, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

Jasminko Herceg, predsjednik uprave Medike, najveće domaće veledrogerije, upozorio je jučer na moguću obustavu lijekova i potrošnog materijala bolnicama zbog toga duga.

Na to je jučer upozorila i HUP-ova Koordinacija veledrogerija, a pridružila joj se i Hrvatska gospodarska komora.

Predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima HGK Tomislav Kulić kazao je da bi se moglo očekivati da bi neke od veledrogerija ubrzo mogle ograničiti isporuke lijekova i medicinskih proizvoda. Naveo je i da je potrebna hitna uplata dijela duga u iznosu od minimalno milijardu kuna kako ne bi došlo do nestašice lijekova. 

- Veledrogerije su u ovom trenutku zadužene preko milijardu kuna, došle su jednostavno do kraja kreditnih linija i ne postoje više banke koje će im dati bilo kakav kredit, rekao je Kulić.

Svaki mjesec dug raste za 200 milijuna kuna.

- Isti taj dug 2018. je bio 2 milijarde kuna, a prošlo ljeto u ovo doba je bio 3 milijarde kuna. Dakle, mi tonemo svake godine po milijardu kuna, rekao je Kulić.

Od Vlade traže barem milijardu kuna kako bi osigurali daljnju opskrbu lijekovima.

- Traženje je jedno, mogućnosti su druge, međutim svakako, kao odgovorni ljudi nastojat ćemo naći određeni kompromis, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Iz Ministarstva zdravstva poručili su da su svjesni da ne mogu sami, stoga su, kažu, nedavno i inicirali sastanak svih dionika u Vladi RH u cilju sustavnog pronalaska rješenja navedene problematike.

- Sada smo u Vladi imali razgovor na tu temu, vjerujem da ćemo to riješiti i što je važnije, moramo utemeljiti strategiju potrošnje lijekova u RH, poručio je danas Beroš.

I dok se čeka dogovor, bolničke ljekarne broje zalihe.

- U ovom trenutku raspolažemo sa zalihama lijekova široke potrošnje, tj. onih koji se koriste u svakodnevnom radu, neka zaliha je 10-ak dana, rekla je Lara Selovin, voditeljica ljekarne OB Pula.

Nestašice lijekova neće biti, poručuje ministar Beroš. Sljedeći tjedan treba postići dogovor o financijskoj injekciji koja bi drogerijama olakšala poslovanje do kraja godine, no za trajno rješenje gorućeg problema potrebna je reforma zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!