Medved čekao na granici, u policiji sumnjaju na propust

21.06.2022.

13:50

Autor: M.M./Hina/HRT

Tomo Medved

Tomo Medved

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske u utorak su potvrdili kako postoji sumnja na propust na GP Županja-Orašje u svibnju kad je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved morao čekati na kontrolu dokumenata skupa s drugim građanima, umjesto da ga se tretira kao štićenu osobu.

- Možemo potvrditi kako postoji sumnja da je došlo do propusta u radu policijskog službenika koji je bio zadužen za organizaciju rada na graničnom prijelazu, odnosno sumnja da navedeni policijski službenik nije poduzeo sve potrebne radnje u svezi osiguranja prioritetnog prelaska državne granice potpredsjednika Vlade RH, dok je postupanje policijske službenice koja je provela postupak granične kontrole proveden sukladno pozitivnim propisima i pravilima struke te kao takav nije, niti može biti propust u radu, izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

Dodali su također kako još uvijek nije pokrenut disciplinski postupak protiv ijednog službenika niti postoji zahtjev za njegovim pokretanjem.

Mediji su objavili da je ministar Medved sredinom svibnja morao čekati u redu na graničnom prijelazu Županja-Orašje, kao i ostali prekogranični putnici, unatoč tome što je njegov prelazak bio unaprijed najavljen pa se očekivalo da će imati tretman, kao i ostale štićene osobe i diplomatski predstavnici stranih država koji granicu prelaze bez čekanja. To je tzv. prioritetni prelazak državne granice pa je u skladu s tim prijavljen i prelazak ministra i potpredsjednika Vlade.

Medved je opovrgnuo da je zvao Božinovića, kao i da je intervenirao zbog čekanja na granici. Uvijek poštujem sve propise i svojim primjerom želim pokazati da je to moguće. Nemam osobno osiguranje i na službena putovanja nerijetko znam i sam voziti, kazao je.

Božinović: Medved me nije zvao niti tražio sankcioniranje radi čekanja na granici

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da ga kolega Tomo Medved nije nazvao niti je tražio sankcioniranje policajca s graničnog prijelaza Županja Orašje koji je u svibnju zaustavio Medveda, iako je njegov prelazak granice bio unaprijed najavljen.

- Istina je da mene kolega Medved nije nazvao, istina je i da se nije žalio na postupanje policije, a kamoli da bi sugerirao neko kažnjavanje', kazao je u srijedu Božinović. Naglasio je da svaka policija ima prioritetni prijelaz granice, što znači kontrolu koja se odvija na prioritetan način kako se ne bi čekalo u redu bez obzira odakle dolaze dužnosnici.

- To je redovita procedura. Ono što je činjenica, to je da je kolega Medved čekao u redu, prošao prijelaz redovno, ne prioritetno i zbog toga policija vodi određeni postupak zbog sebe', precizirao je Božinović. Dodao je da policija zbog sebe mora provjeriti sve situacije koje eventualno nisu odrađene onako kako bi trebale.

- 'Ovdje se radi o dužnosniku vlade koji je uredno, iako nije morao i trebao, čekao red, ništa nije tražio za sebe i sad odjednom ispada da se netko tko je skroman mora braniti zbog vlastite skromnosti. A ministar Medved to jest, nadodao je. Božinović je istaknuo kako ne zna je li pokrenut stegovni postupak te da se slučaj istražuje. Naglasio je da je Ministarstvo branitelja pisalo MUP-u, a ne ministar Medved.

- Ministarstvo branitelja, koliko je meni poznato, nije ministar. Da je pisao ministar, pisao bi valjda meni. Ja mislim da su se oni samo raspitivali kakva je procedura, jesu li oni možda pogriješili u toj najavi i nakon čega je policija utvrdila u ovoj fazi da je moguće da je došlo do određenih propusta u policiji. Kazao je i da je moguće da je netko napravio grešku koja nije ogromna. Ali mi moramo reagirati na sve takve situacije kako nam se ne bi događale u budućnosti, rekao je Božinović.

Priopćenje Ministarstva branitelja 

- Laž je da je ministar Medved napravio skandal navodnim pozivanjem ministra Božinovića i naložio da se policajci s GP Županja disciplinski kazne. Poziv na ovu temu se nije dogodio, niti je ministar tražio bilo kakve sankcije, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

MHB je izvijestio kako je zbog saznanja da Medved nije prošao granicu prema standardnoj proceduri uputilo dopis Upravi za granicu Ravnateljstva policije i zatražilo informaciju jesu li zaprimili najavu o putovanju. Ministarstvo ističe da je Uprava za granicu odgovorila kako je najava zaprimljena i upućena na GP Županja te da voditelj smjene na graničnom prijelazu nije postupio po najavi.

- Sa svim daljnjim radnjama i provjerama od strane MUP-a i Uprave za granicu, MHB ni ministar Medved nisu bili upoznati niti je navedeno u našoj nadležnosti. Ministar Medved nema osobno osiguranje, nikada nije imao niti tražio bilo kakav povlašteni status, a svojim primjerom pokazuje da nije iznad drugih, što je bio slučaj i prilikom prelaska preko GP Županja, priopćilo je Ministarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!