Ministar Medved na komemoraciji za generala Skendera: Vojnička i moralna vertikala

18.04.2023.

18:20

Autor: HRT/Hina/V.G.

Tomo Medved

Tomo Medved

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

U povodu smrti general bojnika Zvonimira Skendera u Zagrebu je u utorak održana komemoracija, a izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je velike zasluge generala Skendera u obrani domovine, dodavši da je bio vojnička i moralna vertikala.

General Zvonimir Skender umro je 14. travnja u Zagrebu u 84-godini, a komemoraciji su, uz članove obitelji i potpredsjednika Vlade ministara Medveda nazočili i izaslanik ministra obrane Ivan Jušić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić, general HVO-a Vlado Šoljić, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i ratni prijatelji generala Skendera, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ministar Medved naglasio je kako svi koji su imali priliku upoznati generala Skendera, a napose hrvatski branitelji koji su zajedno s njim služili domovini, znaju da je uvijek bio ozbiljan i odgovoran, pouzdan i odvažan, profesionalac, vojnička i moralna vertikala.

No, da bismo razumjeli zašto se vratio u Hrvatsku da bi je branio, treba znati zašto je otišao iz svoje domovine, kao i mnogi drugi koji su nakon Drugog svjetskog rata bili prisiljeni napustiti svoju domovinu. Još kao dijete ostao je bez oca, kojega su komunističke vlasti ubile, što je njega i njegovu obitelj trajno obilježilo. Ne želeći služiti vojsku komunističke Jugoslavije, s nepunih 20 godina odlazi u Francusku, a nedugo potom pristupio je Legiji stranaca, gdje je služio sve do trenutka kada se mogao staviti na raspolaganje svojoj domovini, poručio je Medved, navodi se u priopćenju.

Dodao je kako je general Skender bio jedan od onih koji su sanjali neovisnu hrvatsku državu i doživio povijesnu priliku biti dionikom ostvarenja stoljetnih težnji hrvatskog naroda za stvaranjem samostalne i suverene Hrvatske.

General Skender dao je veliki doprinos i u redovima Hrvatskog vijeća obrane, najprije u ustrojavanju postrojbi HVO-a te potom i kao zapovjednik Zbornog područja Tomislavgrad, a poseban pečat je ostavio u 1. hrvatskom gardijskom zboru, ističu iz Ministarstva hrvatskih branitelja. Odlikovan Redom hrvatskog trolista, Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića.

Od generala Skendera u ime Hrvatskog generalskog zbora oprostio se predsjednik Marinko Krešić, a u ime hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine te u ime pripadnika Hrvatskog vijeća obrane general HVO-a Vlado Šoljić.

Prigodne skladbe izvela je klapa Sveti Juraj, a program je moderirao brigadir Dario Matika.

General Zvonimir Skender rođen je 1939. u Zagrebu, bivši je pripadnik Legije stranaca s činom pukovnika. Tijekom Domovinskog rat imenovan je za zapovjednika Operativne zone Tomislavgrad, a 1994. započinje s radom u 1. hrvatskom gardijskom zboru gdje je obavljao dužnost načelnika stožera-zamjenika zapovjednika zbora 1. hrvatskog gardijskog zbora. Za osobite zasluge stečene u Domovinskom ratu predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom hrvatskog trolista, Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!