19:45 / 14.01.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Ministar Medved uz 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske

-

-

Foto: - / -

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved uputio je čestitku u povodu Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, 15. siječnja, istaknuvši da je međunarodno priznanje RH 1992. bio veliki uspjeh hrvatske diplomacije, obrambenih snaga, ujedinjene domovinske i iseljene Hrvatske i ostvarenje sna Hrvata.

Posebno povijesno značenje za hrvatski narod


- Međunarodno priznanje Republike Hrvatske bio je veliki uspjeh naše diplomacije i naših obrambenih snaga, ujedinjene domovinske i iseljene Hrvatske, ostvarenje našeg vanjskopolitičkog cilja i vjekovnog sna hrvatskoga naroda. Domovinski rat bio je u punom jeku, a gotovo trećina zemlje okupirana. Toga je dana prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman istaknuo da će 15. siječnja 1992. biti zlatnim slovima uklesan u četrnaestostoljetnu povijest hrvatskog naroda, istaknuo je u čestitci potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


Priznavši Hrvatsku, dodao je, Europa je osvjedočila i sebe u ovom novom dobu demokracije i samoodređenja naroda.


- Hrvatska, svoja i suverena neće iznevjeriti svoju Europu i slobodan svijet. Ona želi biti njihova zbiljska sastavnica u izgradnji novoga duhovnog obzorja i međunarodnoga poretka mira i suradnje među narodima poručio je građanima koji su diljem domovine slavili to značajno postignuće", naveo je potpredsjednik Vlade ministar Medved.


Naglašava da se međunarodnim priznanjem Hrvatska, nakon punih devet stoljeća vratila u međunarodnu zajednicu kao slobodna i priznata država, i zbog toga taj čin za hrvatski narod ima posebno povijesno značenje.


- Bila je to kruna naših diplomatskih nastojanja te ujedno početak novog razdoblja u povijesti hrvatskoga naroda, dodao je.


Ministar Medved napominje da se na jubilarnu 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske "s posebnom zahvalnošću prisjećamo svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, kao i svih naših žrtava kroz turobnu i slavnu prošlost".


Hrvatska je danas sigurna zemlja, članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, a uskoro dio shengenskog prostora i europodručja. Realizirali smo sve naše strateške ciljeve te osnažujemo položaj Hrvatske u EU i NATO-u, rekao je.


Ministar hrvatskih branitelja posebno ističe ponos na "naša postignuća, poglavito na našu pobjedu u Domovinskom ratu, koji je temelj naše državnosti i ishodište naših vrijednosti koje prenosimo na nove generacije. Sami smo odlučili o svojoj sudbini i zato smo svoji na svome".

Održali smo se u prošlosti, pobijedili u sadašnjosti, naša je i budućnost!


Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ju čestitki posebno ističe ponos na "naša postignuća, poglavito na našu pobjedu u Domovinskom ratu, koji je temelj naše državnosti i ishodište naših vrijednosti koje prenosimo na nove generacije. Sami smo odlučili o svojoj sudbini i zato smo svoji na svome".


Napominje da se Hrvatska danas suočava s novim izazovima. Kao i u Domovinskom ratu, i ovim smo teškim i zahtjevnim vremenima pokazali međusobnu solidarnost, suradnju i zajedništvo, kazao je, dodavši da su "pred nama nove zadaće, ali i nove prilike i mogućnosti".


- Hrvatski branitelji najbolji su primjer kako se snagom vjere i zajedništva naizgled nemoguće može ostvariti, i kao takvi zauvijek će biti uzor mladim generacijama. Kao što se hrvatska mladost u Domovinskom ratu borila za slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, tako se i danas mladi trebaju boriti za uspješnu Hrvatsku, naglasio je ministar Medved u čestitci u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.


- Neka nam ovaj veliki jubilej bude poticaj da se zajedno borimo za bolju i prosperitetniju budućnost naše domovine, na to nas obvezuju i žrtve koje smo podnijeli u stvaranju slobodne Hrvatske, uz poruku našeg prvog predsjednika, dr. Tuđmana: Održali smo se u prošlosti, pobijedili u sadašnjosti, naša je i budućnost!, naveo je potpredsjednik Vlade, ministar branitelja Tomo Medved.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!