Ministar Paladina: Banovina bi se mogla obnoviti za tri do četiri godine

29.11.2022.

14:37

Autor: T.V./HRT/Hina

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina u utorak je u Petrinji poručio da bi se Banovina, što se tiče privatnih objekata, konstrukcijske obnove i gradnji zamjenskih obiteljskih kuća, mogla obnoviti za tri do četiri godine.

- Četiri godine koje sam čuo, mislim da su realne, možda i nešto kraće od toga. To je neki realan rok. Dvije godine po meni nisu realan rok, izjavio je novinarima ministar Paladina na pitanje je li realno za dvije godine obnoviti Banovinu, a o čemu je govorio državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.

Paladina je rekao da je jučer, kada je govorio o dinamici koju trebamo postići, naveo minimalno 50 gradilišta, a bilo bi dobro da što prije dođemo do broja od 100 gradilišta mjesečno, da toliko počinjemo, a istodobno da radovi napreduju u ugovorenoj dinamici. Napomenuo je da ti brojevi vrijede i za Banovinu i za Grad Zagreb.

- Ali, ako to otprilike podijelite na pola, onda dobivate ovu dinamiku koju sam ja sada rekao - a to je tri do četiri godine (rok za obnovu Banovine), poručio je ministar Paladina.

Na pitanje novinarke je li vidio kako izgleda Petrinja te bi li se on i njegova obitelj osjećali sigurnima da tu živi, Paladina je odgovorio da bi se osjećao kao svaki drugi građanin trenutačno i kao svaka druga obitelj.

- Naravno da moramo skele što prije ukloniti i što prije objekte obnoviti, ali vjerujem da se građani u konačnici osjećaju sigurno, rekao je. O osiguranju alternativnih rješenja i dodatnih puteva, barem djeci do škole, ministar kaže da koliko je on vidio, svi su objekti osigurani skelama, koje bi trebale biti sigurne i vjeruje da to tako i jest.

Hanžek: Radovi završeni na šest kuća, rade se priključenja na komunalnu infrastrukturu

Državni tajnik Gordan Hanžek rekao je da su završeni radovi na šest kuća na Banovini te da u ovom trenutku u tim kućama rade priključenje na komunalnu infrastrukturu, što je omogućeno izmjenom i dopunom programa mjera, a radi se o septičkim jamama, vodi - onim elementima koje dosad, nažalost, te kuće nisu imale. Podsjetio je da područje Banovine ima iza sebe Domovinski rat te da je to jedno područje koje je bilo drukčije koncipirano.

Hanžek je rekao da su danas obišli i jednu kuću u izgradnji, a ukupno ih je 86 te 118 ukupno potpisanih ugovora sa vlasnicima koji su odabrali model kuće i tehnologiju izgradnje.

- Procjena je da ćemo oko 600-tinjak kuća morati izgraditi privatnim vlasnicima, poručio je Hanžek.

Na pitanje je li zadovoljan dinamikom obnove u Zagrebu, jer je od potresa prošlo gotovo tri godine, a ni jedna kuća konstrukcijski još nije obnovljena, ministar Paladina je to opovrgnuo. To nije točno. Obnovljeno je 10 obiteljskih kuća konstrukcijski i dvije višestambene zgrade na području Zagreba, istaknuo je. Rekao je da novinarka gleda samo organiziranu obnovu, a ne model samoobnove, odnosno model novčane pomoći.

Objasnio je da je to model u kojem oni u Ministarstvu odrade potpuno isti posao kao i kod organizirane obnove, a isto tako korisnici često od provedbenog tijela, za Zagreb je to Fond za obnovu, iskoriste mogućnost da projekt izradi provedbeno tijelo, tako da u konačnici jako često jedini dio posla koje na sebe preuzmu suvlasnici je pronalaženje izvođača, a ostatak posla kao u organiziranoj obnovi odradi ili Ministarstvo ili provedbeno tijelo.

- Taj model nešto je što još više trebamo koristiti, posebice kad uzmemo u obzir da smo mi znatno ubrzali obradu svih odluka. Mi ćemo kroz, rekao bih dva mjeseca, doći u situaciju da, što se tiče samoobnove, konstrukcijske samoobnove, svaki korisnik koji promijeni zahtjev iz organizirane u samoobnovu, odluku će dobiti u samo nekoliko tjedana te može vrlo brzo započeti s izradom projekta, može dobiti avans i za izradu projekta i za izvođenje radova, rekao je ministar.

Dodao je da je u tim okolnostima napraviti taj dodatni angažman, pronaći izvođača, "nešto što se može realno očekivati od korisnika kako bi u konačnici i brže došlo do obnove."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!