21:42 / 27.06.2018.

Autor: M.M./HRT

Ministar Pavić: Cilj je osigurati ljudima dostojnu mirovinu

-

-

Foto: - / -

O mirovinskoj reformi u Temi dana razgovarali smo s resornim ministrom Markom Pavićem.
Ako ste rođeni 1964. godine i kasnije u mirovinu ćete ići s punih 67 godina, i muškarci i žene, osim ako do 2031. ne realizirate neki drugi model za dostojnu mirovinu, s tim da će se privremeni odlazak još strože penalizirati. Što će biti s dodatkom, čuvenih 27 posto? O mirovinskoj reformi u Temi dana razgovarali smo s resornim ministrom Markom Pavićem.

Istaknuo je da je samo 27 posto sadašnjih umirovljenika odradilo 40 godina radnog staža, a da je 30 godina radnog staža prosjek. Već sada imamo deficit, odnosno 17 milijardi kuna nam fali u proračunu svake godine za isplatu mirovina. Najviše brine da umirovljenici koji sada idu u mirovinu u sljedećih 10-15 godina, da u prosjeku imaju 16 posto manju mirovinu od umirovljenika koji su išli prije.

Ministar Pavić je rekao da je sustav vrlo izazovan i da cjelokupna mirovinska reforma koju su danas predstavili ide u rješavanje srži tih problema.

Naglasio je da cilj osigurati ljudima, koji u sljedećih 10-15 godina ulaze u mirovinski sustav dostojnu mirovinu. Ova vlada je socijalna vlada i želimo se odgovorno ponašati s financijama. Ne želimo stvarati dodatni deficit i upravo sve ove mjere idu prema tome cilju, rekao je ministar Pavić te dodao da je mirovinski sustav stabilan i da su mirovine neupitne.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!