Ministar Piletić u Sisku: Uz obnovu domova i povećanje njihovih kapaciteta

12:34 / 23.06.2022.

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Marin Piletić

Marin Piletić

Foto: HTV / HRT

U svibnju je započela obnova Domu za starije i nemoćne osobe u Sisku za koje će se iz proračuna izdvojit nešto viša od 7 milijuna kuna. Ministar Marin Piletić, koji je danas bio u Sisku, najavio je nakon rebalansa proračuna početak radova i na glinskom domu, a u planu je i obnova Doma za psihički bolesne osobe u Petrinji.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u četvrtak je u Sisku razgovarao sa županom Ivanom Celjakom o obnovi ustanova za starije i nemoćne osobe kojima će se, nakon obnove, povećati kapaciteti.

Nakon što su počeli radovi na Domu za starije i nemoćne osobe u Sisku, slični će se radovi obaviti na glinskom domu, a u planu je i obnova Doma za psihički bolesne osobe u Petrinji. Poslije sastanka, njegovi su sudionici obišli i razgledali radove na sisačkom domu.

- Veseli me što smo u suradnji s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje osigurali novčana sredstva kako bi se u cijelosti obnovio Dom za starije i nemoćne osobe. Vrijednost radova je nešto viša od sedam milijuna kuna. Nakon potresa je dio radova već obavljen, a sada se zbog šteta na fasadnoj cigli mijenja vanjska ovojnica objekta, ali i dio unutarnjih prostora, rekao je Piletić.

Dodao je kako će se u prvom sljedećem rebalansu proračuna osigurati i novac za obnovu Doma za starije i nemoćne u Glini, koji je također bio oštećen u potresu, a predstoji i obnova Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji. Riječ je o nešto većem zahvatu, ali Piletić je najavio potporu Vlade.

Idući tjedan završava postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju novog Dječjeg doma Vrbina u Sisku, nakon čega slijedi izdavanje pravomoćne građevinske dozvole i raspisivanje javne nabave za izgradnju.

- Na radnom smo sastanku s ministrom Piletićem razgovarali smo o modelima financiranja obnove spomenutih objekata, ali i o proširenju njihova kapaciteta. Naime, veliki broj korisnika čeka na red u domovima u Sisku i Petrinji, kazao je sisačko- moslavački župan  te istaknuo da će završetkom radova Dom za starije i nemoćne u Sisku moći svojim korisnicima pružati višu razinu usluge.

To je potvrdila i ravnateljica sisačkog Doma za starije i nemoćne Ružica Čakširan rekavši da će 240 korisnika doma imati i ugodnije okruženje za život, jer je dosta oštećenja bilo u sobama i kupaonicama.

Dok su trajali radovi, dio korisnika je premješten u druge prostore, ali kako je rekla Čakširan, niti jedan nije napustio dom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!